Inför vårfloden 2018

Eftersom vintern varit ovanligt snörik förväntas vårfloden bli kraftigare än normalt. Vi behöver därför din hjälp att minimera skadorna som kan uppstå. Personal från Dala Vatten och Avfall kommer att åka runt och se till att golvbrunnarna är täckta i fastigheter som förväntas blir extra drabbade!

Det DU som fastighetsägare i utsatta områden SKA göra är:

 • Täck för ALLA golvbrunnar i källaren med täcklock som du kan hämta på Brandstationen i Vansbro under deras öppettider samt Reningsverken i Dala-Floda (Svedjebyn 3:11) på tisdagar mellan kl. 13.00-15.00 och Björbo (Hagelängsvägen 9) på torsdagar mellan kl. 13.00-15.00. 
  Detta är otroligt viktigt då avloppssystemet kan bli överbelastat. Det kan leda till att du får upp avloppsvatten i din fastighet! Vi kommer främst dela ut täcklock till fastigheterna vi bedömer som extra utsatta.

 • Får du ändå in vatten i din fastighet trots att du satt för golvbrunnarna med täcklock är det extra viktigt att du INTE tar bort täcklocken för att bli av med vattnet!
  Det är troligen smältvatten du fått in och det gör inte lika stor skada som om du tar bort locket och får in avloppsvatten istället! Ledningarna klarar inte av den högre belastningen från smältvatten också vilket kommer leda till fler översvämningar i fastigheter än vad som är nödvändigt.

 • Plocka bort värdesaker från nedre plan i förebyggande syfte!
  När vattnet börjar stiga i fastigheten är det skönt att veta att värdesakerna är utom fara. Det underlättat även saneringsarbetet när vårfloden är över och vattnet är borta.

 • Har DU en toalett i källaren behöver du se över om det finns behov av att täta den på något sätt.
 • Här finner du en instruktion för hur du tätar din golvbrunn!PDF

Läs mer om vårfloden på din kommuns hemsida.

http://www.gagnef.se/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

http://www.vansbro.se/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Du kan även hitta information på Länsstyrelsen Dalarnas hemsida.

http://www.lansstyrelsen.se/dalarna/sv/Pages/default.aspxlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster