Publicerad

Fastfrusna matavfallspåsar

Vår entreprenör har meddelat att kylan gör att det är svårt för chaufförerna att tömma matavfallskärlen eftersom många matavfallspåsar fryser fast. Chauförerna skakar kärlen extra* för att att få loss så många påsar som möjligt men det kan ändå bli påsar kvar.

Det är fastighetsägarens ansvar att se till att påsarna inte sitter fast när sopbilen kommer för att hämta matavfallet. Därför är det viktigt att du tar del av och följer våra våra råd nedan för att undvika fastfrysning:

Håll matavfallspåsen torr
En förutsättning för att påsarna inte ska frysa fast är att hålla de så torra som möjligt - det går att slänga matavfall utan att påsen blir blöt:

  • Förvara alltid påsen i den bruna hållaren, då kan luft cirkulera runt påsen vilket hjälper till att hålla den torr.
  • Lägg lite hushållspapper i botten av påsen och blanda matavfallet med använt hushållspapper eller servetter.
  • Torrskala grönsaker direkt ner i påsen och låt blött matavfall rinna av i diskhon eller i ett durkslag.
  • Byt påse ofta - gärna var tredje dag även om det inte är så mycket i den.

Ställ ut påsen för att frysa till
Om påsen är kall/frusen när den läggs i kärlet fryser den inte fast där. Även till synes torra påsar kan frysa fast i kärlen p.g.a. den kondens som bildas på påsen när den är varm. Ställ en hink över påsen för att undvika att djur river i den.

Använd tidningspapper
Ta en använd dagstidning och lägg i botten av kärlet för att undvika att påsarna fryser fast där.

Ruska på kärlet
Ta för vana att skaka på kärlet emellanåt, då fastnar påsarna inte lika lätt.

Ta loss fastfrusna påsar
Använd en pinne eller en spade och peta längs med sidorna i kärlet för att få loss påsar som frusit fast.

Om det är påsar kvar i det bruna kärlet efter tömning
Peta loss dom, vid behov lägg dom i en ny påse, och låt dom ligga kvar tills sopbilen kommer om två veckor. Kärlet är väl tilltaget i storlek och bör utan problem räcka i en månad.

 

*eftersom kylan gör plasten i kärlen skör kan de inte slå kärlen hur mycket eller hur hårt som helst eftersom de då går sönder.