Bli en vattenvän!

Närbild på en trumpen fisk.

Vi behöver värna om vårt fina vatten och vår härliga natur. Vi kan alla tänka oss för innan vi använder kemikalier och gifter, särskilt inom jordbruk och industrier. Det kan också finnas ämnen som är skadliga för miljön i produkter som du använder varje dag. Avloppsvatten­reningen är en del i att hålla vattendragen rena. Men vad får man egentligen spola ner i avloppet? 

Är det lätt att spola rätt?

Vad ska spolas ner i toaletten?

Kiss, bajs och toalettpapper är det enda som ska spolas ner i toaletten.

Vad ska inte spolas ner?

Allt annat.

Vad spelar det för roll om jag spolar ner en tops?

Dina tops bidrar till ett gigantiskt skräpberg. Tillsammans spolar vi ner 10 000 ton skräp varje år trots att 9 av 10 svenskar tycker att skräp i toaletten är oacceptabelt enligt en undersökning Svenskt Vatten gjort med sifo. Den största anledningen till att det slängs skräp i toaletten är för att man inte orkar göra rätt. Lösningen är enkel: ha alltid en papperskorg på toaletten.

Kan ni inte bara ta hand om skräpet som spolas ner?

Det tar mycket energi och resurser i anspråk att hantera allt skräp. Det är inte heller så enkelt som att bara plocka upp skräpet ur vattnet. Innan skräpet ens når avloppsreningsverket kan det orsaka stopp i pumpar och ledningar. Skräpet kan även förstöra eller stoppa reningen av avloppsvattnet och därmed bidra med betydligt mer föroreningar. Allt detta skulle kunna undvikas om alla slängde sin tops i en papperskorg i stället för i toaletten.

Allt flytande kan väl spolas ner, vattnet renas ju?

Det är en ständigt växande mängd kemikalier som spolas ner i toaletten, från hygienprodukter och rengöringsmedel till läkemedelsrester. Våra avloppsreningsverk är inte byggda för att hantera dessa. Trots det så renas vattnet från en hel del kemikalier, men mycket hamnar i naturen och kan på vägen dit även störa den avancerade reningsprocessen som finns i avloppsreningsverken.
Lösning: Alla kemikalier, rengöringsmedel och överblivna färgslattar lämnas till återvinningscentralen för ett säkert omhändertagande.

Illustration på vad som får spolas ner.

Ren bil och rent samvete

Biltvättmedel är ofta starka kemikalier som ska lösgöra smuts och olja. I smutsvattnet blandas kemikalier, oljor och tungmetaller. Står du på gatan och tvättar bilen så rinner smutsvattnet ner i vägbrunnen och ut i närmaste vattendrag.

Kanske ett vattendrag där många badar och fiskar.

Det är enklare och viktigare än du tror att förena bilvård med hänsyn till miljön. Här får du som privatperson några tips om hur du tvättar bilen på bästa sätt.

  • I stället för att tvätta bilen på gatan, ta den till en tvätthall som tar hand om olja och föroreningar.
  • Om det inte finns någon tvätthall, ställ bilen på gräs eller grus.
  • Välj bilvårdsprodukter med miljömärkning.

Folder med tips om biltvätt. Pdf, 1.8 MB.

Tvättar bil med svamp.

Strävan efter en giftfri miljö

Kemikalieanvändningen i vårt samhälle är hög. Idag hittas miljögifter i grundvatten, sjöar och vattendrag. Ibland till och med i halter som överskrider EU:s miljökvalitetsnormer.

Det här kan du som konsument göra:

  • Köp miljömärkta textilier, byggvaror, elektronik, rengöringsmedel, smink och hygienprodukter. Titta exempelvis efter Bra Miljöval, Svanen och EU-blomman.
  • Undvik mikroplaster som är vanliga i hygienprodukter.
  • Spola bara ner naturliga ämnen i avloppen, inga färgrester, kemikalier, lösningsmedel eller läkemedel.
  • Tänk på att inte slänga lampor, elgrejer, batterier och kemikalier i soppåsen utan lämna dem alltid till återvinningscentralen.
  • Överblivna läkemedel lämnas alltid till ett apotek. Det har visat sig att de kan orsaka hormon­förändringar hos fiskar och groddjur om de kommer ut i vattendragen.
  • Undvik tandkräm och deodorant som innehåller triclosan som är ett bakteriedödande ämne.
  • Köp inte kläder, schampo, kylskåp eller disk- och tvättmaskin som innehåller antibakteriella kemikalier/silver.
  • Fråga efter fritidskläder och skor som inte innehåller polyflourerade impregneringsmedel.
  • Tillverkningen av en t-shirt kan förbruka ett helt kilo kemikalier. Kolla efter miljömärkta textilier, shoppa gärna på Second hand, och lämna gamla kläder och skor till en insamling.
Äng med rikligt av sommarblommor.