Matavfallspåsar till frukt och grönt

Ägghalvor och äggskal på skärbräda.

Efter att en skatt på tunna plastpåsar på 30 öre och för bärkassar i plast på 3 kr infördes har många livsmedelsbutiker börjat erbjuda papperspåsar i frukt- och gröntdisken. En del av dessa går att återanvända som matavfallspåse - information om detta brukar då finnas på påsen och/eller på skyltar.

Kontrollera att papperspåsen kan användas som matavfallspåse

För att papperspåsarna i fruktdisken även ska kunna användas som matavfallspåse måste det vara rätt sorts påse. Det är viktigt för att den ska fungera bra för dig i köket men också för att den inte ska påverka rötningsprocessen där matavfallet återvinns till biogas och biogödsel negativt.

I dag använder vissa, men långt i från alla, livsmedelsbutiker papperspåsar som även är godkända som matavfallspåsar. Det är därför viktigt att du, om information saknas, frågar om papperspåsarna i frukt- och gröntdisken är avsedd för matavfallsåtervinning.

Tips till dig som använder matavfallspåsar till frukt och grönt

  • Använd påsarna flera gånger. Ta med dem till butiken igen, när du handlar för att förlänga livslängden på påsen.
  • Använd påsen till matavfall när den inte kan användas fler gånger till frukt.
  • Låt påsen vara öppen tills du har passerat kassan så är det enkelt för kassapersonalen att kontrollera innehållet.
  • Ta bort etiketten från vägningen från påsen eftersom etiketterna strular till det för maskinerna i biogasanläggningen. Tänk på detta redan i butiken och sätt etiketten på kanten på påsen.
  • Sortera överblivna papperspåsar som pappersförpackning. (Om du får för många påsar jämfört med hur mycket matavfall du får)