Har du mer äpplen än du kan göra av med?

I år hänger äpplena tätt på äppelträden i våra trädgårdar. Har du redan fyllt frysen med äppelmos, skafferiet med torkade äppelringar och ätit så mycket äppelpaj att du börjar tröttna? För många är mängden äpplen långt mer än vad man själv har användning för, här kommer därför våra bästa tips för hur du hanterar överflödet som din trädgård bjuder på.

Gör så här

Dela med dig

Erbjud andra att komma och plocka äpplen - du kanske känner någon äppelälskare som inte har egna äppelträd? Sätt upp en lapp på anslagstavlan i byn eller lägg ut en inbjudan till äppelplockning i din trädgård på sociala medier.

Gör äppelmust

I äppeltider brukar det finnas möjlighet att göra sin egen äppelmust, sök på nätet efter musterier i din närhet där du kan lämna in dina äpplen och hämta ut färdig must.

Kompostera och gör egen näringsrik jord

Om du har en trädgårdskompost kan du kompostera dina äpplen - tänk dock på att det är viktigt att komposten inte ger upphov till olägenheter som att locka till sig skadedjur.

Lämna på återvinningscentralen

Lämna dina äpplen på någon av våra återvinningscentraler så tar vi hand om dem och ser till att de återvinns till näringsrik kompostjord. Kom ihåg att tömma ur äpplena om du fraktar dem i säck.

Det går bra att lägga lite äpplen i det bruna kärlet

Det går jättebra att lägga mindre mängder äpplen i matavfallskärlet. Ett par, tre matavfallspåsar som du försluter väl är inga problem men fyller du kärlet blir det för tungt och riskerar att gå sönder när sopbilen ska hämta ditt matavfall.

Fråga markägaren om lov

Att slänga trädgårdsavfall i naturen räknas som nedskräpning. Vill du lämna en skottkärra äpplen i skogen för djuren att mumsa på måste du ha markägarens tillåtelse. Tänk på att aldrig lämna fallfrukt längs med vägar, rådjur dras till dessa vilket kan orsaka viltolyckor.