Test av insamlingsmetod för metallförpackningar

Under vintern 2025 påbörjar vi ett test med insamling av metallförpackningar fastighetsnära hos ca 600 kunder i områdena Gärdebyn, Lerdal och Vålsveden i Rättviks kommun.

Enligt ny lagstiftning ska alla hushåll i Sverige få sina förpackningar hämtade fastighetsnära senast från och med 1 januari 2027. Nu påbörjar vi test av insamlingssystem för metallförpackningar.

Hur går testet till och vad behöver du göra?

Inför testet kommer vi leverera ut en bunt med plastsäckar till din fastighet. Det innebär att ni under testperioden ska samla alla era metallförpackningar i dessa säckar. Vi kommer komma och hämta metallförpackningarna efter 6 veckor. Vi önskar er hjälp med att enbart använda just dessa säckar. Detta är ett test av system utifrån mängderna metallförpackningar, produkttest av säcken samt själva insamlingsmetoden.

Vi hämtar säckarna under vecka 15

Ställ ut säcken/säckarna senast måndag den 7/4 kl. 06.00 så hämtar vi den under måndagen. Ställ ut säcken vid det ställe där ni ställer era avfallskärl vid tömning.

Under testet är det viktigt att alla ställer ut sin säck även om det är lite metallförpackningar i den. Vi behöver se vilka mängder som uppstår i ett hushåll för att utvärdera vad ett lämpligt hämtningsintervall framgent kan vara samt metoden för insamling.

Ni behöver hjälpa oss med att enbart använda den tilldelade säcken och inte besöka någon återvinningsstation eller återvinningscentral för att slänga just metallförpackningar. Förslut säcken genom att knyta ihop den med handtagen inför att du ställer ut den. Ställer ni ut förpackningarna i andra säckar eller behållare kommer vi inte hämta dem.

Varför testar vi denna insamlingsmetod?

Genom ett insamlingssystem med säck undviker vi att bekosta inköp av ytterligare kärl som ska förvaras på era fastigheter. Vi strävar efter att uppfylla lagkravet med ett så hållbart och kostnadseffektivt insamlingssystem som möjligt. Säckarna vi använder i detta test är tillverkade av 100% återvunnen plast.

När börjar vi hos dig?

Utkörning av säckarna påbörjas under onsdagen 26 februari 2025 och ni behöver börja spara era metallförpackningar som ni förbrukar från 3 mars 2025 och därefter inte besöker återvinningsstationen eller återvinningscentralen för att slänga metallförpackningar.

Vad är en metallförpackning?

Enligt lagstiftningen ska den som har en förpackning som innehåller avfall se till att förpackningen skiljs från sitt innehåll. Som förpackning räknas allt material som använts för att omsluta eller skydda en vara tills det att den används eller är förbrukad.

Är ni osäkra på någon förpackning ta hjälp av sorteringsguiden i vår app Mitt DVA eller läs vid innehållsförteckningen på förpackningen så brukar det stå där.

Metallförpackningar går att lägga löst i säcken. Vanliga metallförpackningar är:

  • konservburkar
  • tuber,
  • kapsyler
  • folie som omslutit en vara
  • aluminiumformar m.m.

Sprayburkar sorteras som farligt avfall.

Förpackningarna behöver inte vara helt rena för att kunna återvinnas, men för att slippa lukt är det bra att undvika kladd.

Vad betyder den streckade randen på säcken?

Den streckade randen är är en nivå-mätare som ni kan ignorera. Ni kan fylla säcken så att säcken går att försluta med dubbelknut.
(Texten uppdaterades 5/3-25 då vi i testet insåg att det gick bra att bortse från nivåranden.)

Får jag ställa ut fler än en säck vid hämtning?

Om ni under perioden om dessa 6 veckor i testet förbrukar mer metallförpackningar än vad som ryms i får du använda flera säckar.

Hur förvarar jag säcken mellan hämtningarna?

Ni väljer själva hur säcken ska förvaras mellan hämtningarna.

Jag har glömt att ställa ut min säck?

Har du glömt att ställa ut säcken för metallförpackningar kontaktar du oss så ska vi se om vi kan hitta en lämplig lösning. Du kan inte ställa påsar med metallförpackningar på sidan om kärlet - sopbilen kommer inte ta dem med.

Kan jag använda en annan säck?

Då testet avser just denna säck kommer vi inte hämta in metallförpackningar som samlats in i en annan säck eller förvaring.

Få en påminnelse inför hämtningen med appen Mitt DVA

Med appen Mitt DVA får ni en påminnelse när det är dags att ställa ut säcken för hämtning, i appen finns även en sorteringsguide.

Sorteringsguide finns också i vår app Mitt DVA.
Här hittar du mer information om appen och hur du laddar ner vår app (länken öppnas i samma fönster)

Hur går testet till och vad behöver kunden göra?

Inför testet har kunderna fått svara på frågor i en enkät-undersökning och därefter skickas ett informationsbrev ut till berörda kunders fakturaadresser.

Vi levererar vi ut en bunt med säckar till kunderna och uppmanar dem att enbart använda dessa säckar under testet.

Testet ska undersöka:

  • Mängderna metallförpackningar
  • Säckens kvalitet
  • Insamlingsmetoden

Varför har vi testet?

Regeringen har beslutat om nya regler som gör det enklare för hushåll och verksamheter att sortera sitt förpackningsavfall. Enligt avfallsförordningen som antogs av Sveriges Riksdag redan år 2020 är vi konsumenter skyldiga att sortera ut förpackningar från annat avfall och lämna dem återvinning.

De nya bestämmelserna innebär att kommunerna tar över det operationella ansvaret för insamlingen av förpackningsavfall och för information till hushållen om förebyggande och sortering av förpackningsavfall. Idag sköts insamlingen av producenterna. Ansvarsövergången sker den 1 januari 2024.

Förändringen görs för att möta EU-krav och mål för materialåtervinningsgrader till år 2030, också kopplade till bland annat återanvändning av material. Förändringen bidrar till ökad sortering och minskade mängder förpackningar i restavfallet, vilket ökar materialåtervinningen och bidrar till att nå de gemensamma miljömålen.​

En sammanhållen avfallshantering, där mat- och restavfall, förpackningar och returpapper samlas in fastighetsnära ger en ökad service till medborgarna – det blir lättare att göra rätt.

Vi på Dala Vatten och Avfall utreder hur insamlingssystemet i våra kommuner skulle se ut och vilket system som lämpar sig bäst för våra kommuner.

Kostar det något för mig som kund?

Nej. Testet innebär en utökning av tjänster i form av hämtning av fler avfallsslag. Avgifter eller gällande taxor påverkas inte till följd av testet. Kundernas fakturor kommer se likadana ut som tidigare det vill säga - under testet betalar du fortsatt för samma tjänst som tidigare. Fakturorna kan därför komma att se missvisande ut mot vilken tjänst kunden har under testet.

Kommer det att lukta om metallförpackningarna?

Det är främst kladdiga förpackningar som kan orsaka luktproblem. Skrapa av alla matrester och lägg i matavfallspåsen. Torka ur förpackningar med hushållspapper eller skölj med kallt vatten/överblivet diskvatten. Förpackningarna behöver inte vara helt rena för att kunna återvinnas, men för att undvika lukt sommartid är det bra att undvika kladd. Rengör kärlen då och då om det blir kladd i dem.

Varför är just mitt bostadsområde utvalt?

Vi har tillsammans med vår entreprenör valt trakt 8 i Rättvik då det är ett av våra svåraste områden att hämta avfallet i. Det är ett kuperat område med många och små gator. Om insamlingssystemet vi väljer fungerar i denna trakt ökar det förutsättningen att det fungerar för alla.

Hur länge håller testet på?

Testet genomförs löpande och kommer att fortlöpande utvärderas. Vi kommer informera berörda kunder löpande under testets gång.