Minimeringsmästarna

Ett barn ler lyckligt i höstlöv, på bilden ligger Minimeringsmästarnas logotyp.

Minimeringsmästarna är en tävling för hushåll i hela Sverige som vill minska på de onödiga sakerna, utgifterna, stressen och klimatavtrycket. I ett års tid, med start i september 2021, får deltagare inspireras till hur man kan leva mer hållbart och samtidigt tävla mot andra hushåll i den stora Sverigekampen!

I Sverige konsumerar vi som om det fanns 4,2 jordklot och slänger 467 kg avfall per person varje år. Minimeringsmästarna är en tävling som vill inspirera svenska hushåll till att konsumera mer hållbart, minska på sitt avfall och förstå att de har möjlighet att påverka i klimatfrågan. Hela projektet fokuserar på vilka möjligheter som finns med en hållbar livsstil, snarare än vad man inte får göra. Det ska kännas roligt och enkelt att minska på sitt avfall.

Så går det till

Under ett år får deltagarna ses på träffar med fem olika teman. Utifrån dessa teman ska deltagarna genomföra olika utmaningar, så som att testa second hand eller laga mat på rester, och samtidigt sprida sina erfarenheter via sociala medier. De får poäng för hur de genomför sina utmaningar och hur mycket de minskar sitt avfall.

Läs mer om minimeringsmästarna (länken öppnas i ett nytt fönster). Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Anmälan är nu stängd

Sista anmälningsdag var onsdagen 15/9. Vi kommer nu att gå igenom alla intressanmälningar för att göra ett urval bland de hushåll som har anmält sig och kommer att återkoppla till alla inom kort.

Tävlingens inplanerade träffar

Under Minimeringsmästaråret träffas deltagarna på tematräffar. Där utbyter ni erfarenheter och får tips och inspiration från projektledningen och föreläsare. Tematräffarna kommer att hållas gemensamt för våra fyra kommuner Gagnef, Leksand, Rättvik och Vansbro. Vilka träffar som kommer att hållas var är ännu inte helt klart.

Tävlingens inplanerade träffar är:

2021

  • Onsdag 29 september: förträff på ÅVC Limhagen i Leksand
  • Söndag 24 oktober: tematräff 1 - Hållbar konsumtion (plats ej klar)
  • Onsdag 8 december: tematräff 2 - Matsvinn (plats ej klar)

2022

  • Onsdag 16 februari: tematräff 3 - Farligt avfall (plats ej klar)
  • Onsdag 6 april: tematräff 4 - Delande (plats ej klar)
  • Onsdag 1 juni: tematräff 5 - Textil (plats ej klar)
  • Söndag 16 oktober: FINAL! (plats ej klar)