Minimeringsmästarna

Minimeringsmästarna är en tävling för hushåll i hela Sverige som vill minska på de onödiga sakerna, utgifterna, stressen och klimatavtrycket. I ett års tid, med start i september 2021, får deltagare inspireras till hur man kan leva mer hållbart och samtidigt tävla mot andra hushåll i den stora Sverigekampen! Är du redo att minimera?

I Sverige konsumerar vi som om det fanns 4,2 jordklot och slänger 467 kg avfall per person varje år. Minimeringsmästarna är en tävling som vill inspirera svenska hushåll till att konsumera mer hållbart, minska på sitt avfall och förstå att de har möjlighet att påverka i klimatfrågan. Hela projektet fokuserar på vilka möjligheter som finns med en hållbar livsstil, snarare än vad man inte får göra. Det ska kännas roligt och enkelt att minska på sitt avfall.

Så går det till

Under ett år får deltagarna ses på träffar med fem olika teman. Utifrån dessa teman ska deltagarna genomföra olika utmaningar, så som att testa second hand eller laga mat på rester, och samtidigt sprida sina erfarenheter via sociala medier. De får poäng för hur de genomför sina utmaningar och hur mycket de minskar sitt avfall.

Ansök till Minimeringsmästarna nu!

Bor du i Gagnef, Leksand, Rättvik eller Vansbro? Blir du sugen på att delta i Minimeringsmästarna? Alla typer av hushåll kan söka - ensamhushåll, familjer, kollektiv eller par, så länge ni bor på någon av de platser som medverkar i projektet. Anmälan görs via minimeringsmastarna.se/anmalan (länken öppnas i nytt fönster) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. fram till den 15 september. Vi ser fram emot din ansökan!

Tävlingens inplanerade träffar

Under resan som Minimeringsmästare får du som deltagare träffa andra i din kommun på tematräffar under hela året. Där utbyter ni erfarenheter och får tips och inspiration från projektledningen och föreläsare. Tävlingens inplanerade träffar är:

2021

  • Onsdag 29 september: förträff
  • Söndag 24 oktober: tematräff 1 - Hållbar konsumtion
  • Onsdag 8 december: tematräff 2 - Matsvinn

2022

  • Onsdag 16 februari: tematräff 3 - Farligt avfall
  • Onsdag 18 maj: tematräff 4 - Delande
  • Onsdag 31 augusti: tematräff 5 - Textil
  • Söndag 16 oktober: FINAL!