Minimeringsmästarna

Ett barn ler lyckligt i höstlöv, på bilden ligger Minimeringsmästarnas logotyp.

Minimeringsmästarna är en tävling för hushåll i hela Sverige som vill minska på de onödiga sakerna, utgifterna, stressen och klimatavtrycket. I ett års tid, med start i september 2021, får deltagare inspireras till hur man kan leva mer hållbart och samtidigt tävla mot andra hushåll i den stora Sverigekampen!

I Sverige konsumerar vi som om det fanns 4 jordklot och slänger 467 kg avfall per person varje år. Minimeringsmästarna är en tävling som vill inspirera svenska hushåll till att konsumera mer hållbart, minska på sitt avfall och förstå att de har möjlighet att påverka i klimatfrågan. Hela projektet fokuserar på vilka möjligheter som finns med en hållbar livsstil, snarare än vad man inte får göra. Det ska kännas roligt och enkelt att minska på sitt avfall.

Så går det till

Under ett år får deltagarna ses på träffar med fem olika teman:

Utifrån dessa teman ska deltagarna genomföra olika utmaningar, så som att testa second hand eller laga mat på rester, och samtidigt sprida sina erfarenheter via sociala medier. De får poäng för hur de genomför sina utmaningar och hur mycket de minskar sitt avfall.

Läs mer om minimeringsmästarna (länken öppnas i ett nytt fönster). Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Följ de tävlande hushållen

Våra deltagande hushåll kan ni följa i sociala medier via hashtagsen:

  • #Minimeringsmästarna
  • #MinimeringsmästarnaDVA
  • #MinimeringsmästarnaGagnef
  • #MinimeringsmästarnaLeksand
  • #MinimeringsmästarnaRättvik
  • #MinimeringsmästarnaDalarna

Deltagare för Dala Vatten och Avfall

Katrin

Bild på Katrin

I Furudals Bruk 4 mil norr om Rättvik hittar vi Katrin. Katrin som nyligen fyllt 70 driver ett brukslogi i brukslängan där hon bor bara ett stenkast från Ore älv. Det brinnande naturintresset är det som kännetecknar Katrin i allt hon gör.

Många var de åren då hon med man och barn bodde i Spånga Tensta, hon arbetade på en strålbenhandlingsavdelning i källarvåningen omgiven av betong. Längtan efter naturen fanns där hela tiden. Barnen gick på en Waldorfskola och efter några år så var längtan efter naturen för stor och hon började arbeta i fritidsverksamheten på samma skola.

Ett jobberbjudande dök upp inom organisationen, Katrin blev tillfråga om att starta en förskoleverksamhet i en litet samhälle som heter Furudalsbruk. Katrin fick se en flygbild över bruket och visste direkt att det var där hon skulle bo. Även om planerna på förskolan inte gick som de skulle så flyttade Katrin till Furudals Bruk och det är nu där vi hittar henne.

Katrin som inte är verksam i Sociala Medier hoppas med sin medverkan i Minimeringsmästarna att påverka den lokala politiken i Rättvik. Hon vill med sin medverkan sprida det talade ordet och på så sätt bidra till en omställning till ett Hållbart Rättvik.

Genom gästerna på sitt brukslogi hoppas hon sprida inspiration och handfasta tips. Katrin funderar mycket på hur vi ska få med turisterna på tåget? Att sortering och resurshushållning inte bara är något man gör hemma utan att det genomsyrar hela vår livsstil. Hur kan vi inspirera till ekoturism i praktiken, som förövrigt är namnet på en av de många kurser med miljöfokus som Katrin deltagit i.

Det är inget svårt att sortera! menar Katrin och det ska bli spännande att följa hennes resa i att inte bara sortera utan minimera avfallet!

Jonas & Lina med Tova, Gro & Mo

Från Gagnef deltar familjen Wittink.

Jonas&Lina med två av tre barn

Malin & Jon

Familjen Hermanson/Knuts bor i Leksand. Familjen består av Malin som pluggar till lärare, Jon som spelar Hockey i Leksands IF och barnen Malte 6 år och Manne 3 år.

bild på Malin & Jon med deras två barn

Emma

Möt Emma som är bibliotekarie och bor i en lägenhet några kilometer norr om Rättvik.


Emma

Stina & Grim

Möt Rättviksfamiljen med Stina och Grim, deras son Isak 2 år samt så kommer deras fjärde familjemedlem i november.

Stina & Grim

Tävlingens inplanerade träffar

Under Minimeringsmästaråret träffas deltagarna på tematräffar. Där utbyter de erfarenheter och får tips och inspiration från projektledningen och föreläsare. Tematräffarna kommer att hållas gemensamt för våra fyra kommuner Gagnef, Leksand, Rättvik och Vansbro.

Tävlingens inplanerade träffar är:

2021

2022

  • Onsdag 16 februari: tematräff 3 - Farligt avfall
  • Onsdag 6 april: tematräff 4 - Delande
  • Onsdag 1 juni: tematräff 5 - Textil
  • Söndag 16 oktober: FINAL!