Aktuellt

Exempelbild.

Under sommaren har vi haft rekryteringsperiod för den nationella tävlingen Minimeringsmästarna. 13 hushåll i våra fyra ägarkommuner (Gagnef, Leksand, Rättvik, Vansbro) anämälde sig. Av dem har nio hushåll valts ut.

Tävlingen drivs av Göteborgsregionen med stöd från Avfall Sverige. I Dalarna är det totalt elva kommuner som medverkar. I ett års tid, med start i september 2021, får deltagare inspiration till hur man kan leva mer hållbart och samtidigt tävla mot andra hushåll i den stora Sverigekampen. Det ska kännas roligt och enkelt att minska på sitt avfall är budskapet.

Förträffen

Så har vi äntligen dragit igång! Lite smånervösa var vi allt, Malin och Angelica som är projektledare för Dala Vatten och Avfall, inför att möta våra deltagare/hushåll dvs våra Minimeringsmästare för allra första gången!

Hade vi tänkt på allt? Vi hade valt en säker plats ur Covid perspektiv (förträffen planerades för flera månader sedan). Träffen hade vi på ÅVC Limhagen i Leksand och medarbetarna på plats, Oskar, Mattias och Krister, var våra lugna trygga stöttepelare som hjälpte oss att ställa i ordning och ta emot deltagarna när de kom.

Vi skulle genomföra en introduktionsrunda där vi alla fick berätta lite om sig själva, gå igenom tävlingsupplägget och bjuda på lite fika. Hade vi koll på att allt var allergisäkert, minimerat avfallet och exkluderat alla engångsartiklar? Funkade tekniken?

Så kom de hushåll för hushåll och tillslut var alla de sex hushållen som hade möjlighet att komma på förträffen på plats och vi kunde dra igång hela vårt deltagande!

Vad händer nu?

Nu ska våra deltagande hushåll väga allt sitt avfall i två veckor och senast den 17 oktober ska de registrera in den totala vikten/avfall på minimeringsmastarna.se (sidan öppnas i nytt fönster) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Nedan avfall ska vägas:

  • Restavfall
  • Matavfall
  • Pappersförpackningar
  • Plastförpackningar
  • Returpapper & tidningar
  • Metallförpackningar
  • Färgat och ofärgat glas.

Minimeringsmästaråret

Vad går det ut på egentligen? I det stora hela handlar det om att vi vill att alla våra kommuninvånare blir inspirerade av våra Minimeringsmästare till att minska sitt hushåll och därmed försöka nå högst upp i avfallstrappan. Det bästa skräpet är ju trots allt det som inte blir av i slutändan.

Dalarna är sämre än riksgenomsnittet

Visste ni att vi i Dalarna är sämre än riksgenomsnittet då vi slänger 489 kg avfall/år och person dvs 23 kg mer än riksgenomsnittet. Detta måste vi ändra på! Hänger ni med på utmaningen som våra Minimeringsmästare har antagit? Hur mycket kan vi tillsammans förbättra oss nästa år tror ni?

Hur gick det då?

Vilka härliga deltagare vi har! Vi ser vekligen fram emot detta året och att följa dem, deras framsteg och vilka utmaningar det stöter på! Nästa gång vi ses är söndagen den 24 oktober. När vår timma hade gått och alla deltagare hade åkt hem tänkte vi först ”puh nu var det klart!” men så insåg vi ju såklart att det mer var ”Puh, nu är vi äntligen igång!”

Och nu är säkert ni lika nyfikna på vilka våra deltagare som vi var innan igår. Men än får ni vänta lite till, mer information om de deltagande hushållen kommer inom kort!