Farligt avfall

sprayflaskor, färgburkar, batterier, kemikalier, glödlampor

Det tredje temat i Minimeringsmästarna är farligt avfall. Av allt avfall som slängs från hushåll i Sverige klassas ungefär 9% som farligt avfall. Produkter som är giftiga, frätande, cancerframkallande, miljöfarligt, fosterskadande, smittförande eller brandfarligt räknas som farligt avfall den dagen du vill göra dig av med dem.

Viktigt att sortera rätt

Farligt avfall måste hanteras på rätt sätt eftersom det kan skapa stora problem för människor, djur och miljön om det hamnar på fel ställe. Kemikalierna som sprids i naturen kan dessutom stanna kvar väldigt länge och färdas vidare genom luften och vatten. Att sortera sitt farliga avfall på bästa sätt är därför viktigt.

Tre tips

Det är inte alltid lätt att veta vad som är farligt avfall vilket kan göra det svårt att sortera det rätt. Här är minimeringsmästarnas tre bästa tips för att göra det lätt och säkert både för dig själv och miljön:

  • Lägg märke till produkter hemma som bär på symboler som markerar farliga ämnen.
  • Se till att inte blanda olika typer av farligt avfall när det är dags att slänga dem.
  • Handla produkter som bär på en miljömärkning.

Visste du?

Det är fler produkter än vi tror som vi använder på daglig basis som utgör farligt avfall, här är några exempel:

Smink och kosmetiska produkter

Parfym, nagellack, hårspray, deo, läppstift och liknande kosmetiska produkter innehåller farliga ämnen. Om det finns innehåll kvar i burken/flaskan ska du inte slänga den i soppåsen utan lämna den som farligt avfall på närmaste återvinningscentral.

Allt som rör sig, lyser eller låter

Allt som drivs med sladd eller batteri räknas som farligt avfall. Så se till att dina uttjänta hörlurar, den trasiga brödrosten, skruvdragaren du slitit ut, den radiostyrda leksaken eller det spelande födelsedagskortet inte hamnar i soppåsen utan lämnas på någon av våra återvinningscentraler.

Vattenbaserad färg och färgrester

Det är viktigt att du tar hand om målarfärger på rätt sätt och inte spolar ner färgrester i avloppet. Alla färger, även vattenbaserad och vattenlöslig färg samt färg som är miljömärkt eller benämns miljövänlig, är mer eller mindre skadliga för miljön. Sortera därför alla färgrester som farligt avfall.

Läs mer om hur du kan måla vattenvänligt och med minsta möjliga påverkan på miljön.