Matsvinn

Låt oss presentera det andra temat i Minimeringsmästarna - Matsvinn! Matsvinn är en av de stora klimatbovarna. I svenska hushåll slängs i snitt 37 kilo matsvinn per person och år. Det är dumt för det innebär att den som slänger maten bidrar till onödig klimatpåverkan och ökade avfallsmängder samtidigt som man kastar pengar rätt ner i soptunnan.
Vad är Matsvinn?
Under vår andra tematräff med våra Minimeringsmästare (länken öppnas i samma fönster) presenterade vi det nya temat matsvinn - men vad är egentligen matsvinn?
Matsvinn är mat som slängs men som hade kunnat ätas upp om det hade hanterats annorlunda. Det är alltså inte sådant som vi inte förväntas äta upp som det där bananskalet, kaffesumpen eller kärnhuset i äpplet.
Visste du att en tredjedel av all mat som produceras inte äts upp och att ett normalhushåll beräknas kunna spara 3000-6000 kronor om året på att minska sitt matsvinn?
Har du ställt dig frågorna om vilket matsvinn du får hemma samt varför matsvinnet uppkommer?
Kasta inga kor!
Släpp matstressen
Brukar du ofta tänka ”Vad ska vi äta idag?” Visst har vi väl alla varit där och känt oss fantasilösa och stressade i den frågan. Sluta med det! Anamma det nya sättet att tänka, fråga dig istället: Vad behöver vi äta upp idag? Kanske blir det lite lättare att hitta på kvällens middag då.
%20(2)%20vad%20beh%C3%B6ver%20%C3%A4tas%20upp.jpg)
Kylskåpslappen
Skriv ut och klipp ut lappen här bredvid och sätt upp på ditt kylskåp!
Planera inte hela veckan!
Börja planera veckans middagar och ja, visst kan det kännas stressande att komma på 7 näringsrika, lättlagade och inte allt för dyra maträtter varje vecka? Tänk om, planera bara för 4 eller 5 av veckans måltider – de andra dagarna brukar lösa sig ändå. Kanske kan ni ha restfest eller så blev ni spontant bjudna på middag av grannen? Ge er utrymme för att vara spontana!
Vill du veta mer?
Länklista: