Textil

Verktygstavla som är full med olika slags verktyg

Det femte och sista temat i Minimeringsmästarna är textil. Textilier är en viktig resurs som behövs i flera olika sammanhang: kläder, möbler, heminredning och mycket mer. Men både produktionen och konsumtionen av textilier har en enorm miljöpåverkan som vi måste ändra på.

Vi köper mycket men använder lite

I Sverige köper vi ungefär 14 kg textilier per person och år samtidigt som vi slänger hälften av dessa i soporna. De klädesplagg vi köper används i snitt endast 7 gånger innan de slängs. Vi måste bli bättre på att förlänga livet på våra kläder och textilier.

Så vad kan vi göra?

Här är några tips:

  • Välj så lite kemikalier som möjligt. Håll koll på miljömärkningar och materialval.
  • Köp second hand, hyr, byt, låna av varandra eller pröva någon prenumerationstjänst.
  • Kvalitet före kvantitet.
  • Laga när dina kläder går sönder och vårda dem så de håller längre.

Läs mer och bli textilsmart

På vår sida om kläder och textilier hittar du fler tips och information om hur du kan bli textilsmart.

Hur kläder produceras

Tillverkning av kläder är en lång process med många steg. Besök "Hallå konsument" för att lära dig mer om hur kläder produceras och vilken påverkan produktionskedjan har på vårt klimat (öppnas i nytt fönster) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Fördelar och nackdelar med olika material

Det finns många material att välja på när du köper kläde. Men inget material är bättre än något annat. Dock finns det saker att tänka på (öppnas i nytt fönster) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..