Europa minskar avfallet-veckan

Exempelbild.

Under vecka 47 pågår Europa minskar avfallet-veckan, i år med fokus på hållbar konsumtion av textilier. "Europa minskar avfallet" är ett EU-projekt som sedan 2009 har pågått i slutet av november och betonar vikten av att förebygga att avfall uppkommer samt att minska halterna av farliga ämnen i avfallet.

Tema 2019

Årets tema är utbildning och kommunikation kring att minska avfallet. Vi har valt att fokusera på hållbar konsumtion av textilier genom att sprida kampanjen #textilsmart. Kampanjen ingår i ett treårigt regeringsuppdrag (2018–2022) som Naturvårdsverket har fått i samverkan med Kemikalieinspektionen och Konsumentverket.

Målet är att #textilsmart ska inspirera till att göra medvetna val kring kläder och textil vilket bidrar till en mer hållbar planet.

Kom ihåg att du som konsument kan göra skillnad. Här har vi samlat mängder av tips som kan hjälpa dig att göra små medvetna val i vardagen som bidrar till en mer hållbar planet.

Ta hand om dina kläder

Vädra mer och tvätta mindre, ta bort fläckar istället för att tvätta hela plagg, tvätta fulla maskiner och torka kläderna på ställning, laga och sy om istället för att slänga. Det finns mycket du kan göra för att förlänga livslängden på dina kläder, vilket i förlängningen också är bra för miljön.

MiljöfaktaSkölj- och tvättmedel innehåller kemikalier. Genom att tvätta mindre och minska användningen av tvätt- och sköljmedel minskar du trycket på reningsanläggningarna. Tänk på att det behövs olika mycket tvättmedel beroende på vattnets hårdhetsgrad. Ta hjälp av Dala Vatten och Avfalls tabeller för att ta reda på vilken hårdhetsgrad vattnet har där du bor.

Du hittar mer tips och information på kampanjsidan för #textilsmart.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Se gärna filmen "Ta hand om dina kläder" nedan.

Handla mer hållbart

Det bästa du kan gör som konsument är att bara köpa nya kläder och hemtextilier när du verkligen behöver och använda de textilier du har längre. Om du använder ett plagg dubbelt så lång tid halverar du plaggets miljöpåverkan.

Miljöfakta75 % av textilindustrins miljöpåverkan sker vid produktionen där stora mängder råvaror, energi, vatten och kemikalier används. Visste du till exempel att det går åt ungefär 11 000 liter vatten för att tillverka ett par jeans?

Du hittar mer tips och information på kampanjsidan för #textilsmart.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Se gärna filmen "Handla mer hållbart" nedan.

Gör av med dina kläder på rätt sätt

Att göra sig av med kläder på rätt sätt är viktigt. Som konsument gör du en stor insats för miljön om du låter någon annan använda dina hela och rena kläder och hemtextilier när du inte längre vill använda dem själv. Du kan till exempel ge bort, sälja, byta, sy om eller lämna för återanvändning till en frivilligorganisation eller annan insamlare. På våra återvinningscentraler kan du lämna både hela och trasiga textilier i särskilda behållare.

Miljöfakta - I dag slänger vi 7,5 kilo kläder och textilier per person och år. Hälften av det vi slänger är inte trasigt och skulle kunna användas av någon annan.”

Du hittar mer tips och information på kampanjsidan för #textilsmart.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Se gärna filmen "Gör av med kläder på rätt sätt" nedan.

Välj bort onödiga kemikalier

Stora mängder kemikalier används i hela processen vid tillverkning av textil. Till exempel används bekämpnings- och gödningsmedel vid odling av bomull medan syntetiska material framställs på kemisk väg från olja. Olika typer av kemikalier behövs vid spinning, vävning eller infärgning av tråd och tyg. Genom att bara köpa nyproducerade kläder och hemtextilier när du verkligen behöver och använda de textiler du har längre, bidrar du till att mindre mängder kemikalier släpps ut i naturen,

Miljöfakta - Företag har ett ansvar för att de varor som finns till försäljning inom EU är säkra ur hälso- och miljösynpunkt. Men om du beställer något via nätet direkt från en leverantör utanför EU, omfattas den varan inte av samma lagkrav. I värsta fall kan varan innehålla ämnen som är förbjudna i EU eftersom ämnena är skadliga för hälsa eller miljö.

Du hittar mer tips och information på kampanjsidan för #textilsmart.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Se gärna filmen "Välj bort onödiga kemikalier" nedan.