Kläder och textil - bli textilsmart

Exempelbild.

Dina kläder slukar jordens resurser. Visste du att det krävs 12 000 liter vatten för att producera ett par jeans? Som konsument har du möjlighet att göra medvetna val kring kläder och textil för att bidra till en mer hållbar planet.

Textiliers miljöpåverkan

Textil måste behandlas som den värdefulla resurs den faktiskt är. Det krävs enorma mängder vatten, kemikalier och energi för att tillverka ett plagg. Dessa resurser syns oftast inte i det slutgiltiga plagget, men de har alla en påverkan på vår planet.

Produktionen har störst påverkan

Tittar man på svenskarnas kläder utifrån ett livscykelperspektiv kan 80 procent av klimatpåverkan kopplas till produktionskedjan. En t-shirt används i snitt 30 gånger, men genom att använda den 60 gånger och avstå från att köpa en ny, så kan du sänka klimatpåverkan med nästan hälften.

Med den vetskapen måste vi se till att varje plagg får ett längre liv och faktiskt används. Det mest hållbara plagget är helt enkelt det du använder länge och det minst hållbara är det du köper, låter hänga i garderoben och sen gör dig av med.

Tips på hur du som konsument kan göra skillnad

Här nedanför har vi samlat tips som kan hjälpa dig att göra små medvetna val i vardagen som bidrar till en mer hållbar planet.

På textilsmart/hallakonsument.se hittar du ännu mer information och inspiration.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Ta hand om dina kläder

Genom att vårda, lag och använda kläderna i din garderob kan du göra stor skillnad.

Vädra mer och tvätta mindre, ta bort fläckar istället för att tvätta hela plagg, tvätta fulla maskiner och torka kläderna på ställning, laga och sy om istället för att slänga. Det finns mycket du kan göra för att förlänga livslängden på dina kläder, vilket i förlängningen också är bra för miljön.

MiljöfaktaSkölj- och tvättmedel innehåller kemikalier. Genom att tvätta mindre och minska användningen av tvätt- och sköljmedel minskar du trycket på reningsanläggningarna. Tänk på att det behövs olika mycket tvättmedel beroende på vattnets hårdhetsgrad. Ta hjälp av Dala Vatten och Avfalls tabeller för att ta reda på vilken hårdhetsgrad vattnet har där du bor.

Se gärna filmen "Ta hand om dina kläder" nedan.

Handla mer hållbart

Det bästa du kan gör som konsument är att bara köpa nya kläder och hemtextilier när du verkligen behöver och använda de textilier du har längre. Om du använder ett plagg dubbelt så lång tid halverar du plaggets miljöpåverkan.

Miljöfakta75 % av textilindustrins miljöpåverkan sker vid produktionen där stora mängder råvaror, energi, vatten och kemikalier används. Visste du till exempel att det går åt ungefär 12 000 liter vatten för att tillverka ett par jeans?

Se gärna filmen "Handla mer hållbart" nedan.

Gör av med dina kläder på rätt sätt

Att göra sig av med kläder på rätt sätt är viktigt. Som konsument gör du en stor insats för miljön om du låter någon annan använda dina hela och rena kläder och hemtextilier när du inte längre vill använda dem själv. Du kan till exempel ge bort, sälja, byta, sy om eller lämna för återanvändning till en frivilligorganisation eller annan insamlare. På våra återvinningscentraler kan du lämna både hela och trasiga textilier i särskilda behållare.

Miljöfakta - I dag slänger vi 7,5 kilo kläder och textilier per person och år. Hälften av det vi slänger är inte trasigt och skulle kunna användas av någon annan.”

Se gärna filmen "Gör av med kläder på rätt sätt" nedan.

Välj bort onödiga kemikalier

Stora mängder kemikalier används i hela processen vid tillverkning av textil. Till exempel används bekämpnings- och gödningsmedel vid odling av bomull medan syntetiska material framställs på kemisk väg från olja. Olika typer av kemikalier behövs vid spinning, vävning eller infärgning av tråd och tyg. Genom att bara köpa nyproducerade kläder och hemtextilier när du verkligen behöver och använda de textiler du har längre, bidrar du till att mindre mängder kemikalier släpps ut i naturen,

Miljöfakta - Företag har ett ansvar för att de varor som finns till försäljning inom EU är säkra ur hälso- och miljösynpunkt. Men om du beställer något via nätet direkt från en leverantör utanför EU, omfattas den varan inte av samma lagkrav. I värsta fall kan varan innehålla ämnen som är förbjudna i EU eftersom ämnena är skadliga för hälsa eller miljö.

Se gärna filmen "Välj bort onödiga kemikalier" nedan.