Minska matsvinnet

En skärbräda med matavfall, till vänster ligger onödigt matavfall i form av ätbara livsmedel, till höger ligger oundvikligt matavfall i form av skal och kärnor.

Bildkälla: Livsmedelsverket, slv.se

Att köpa mat för att sedan slänga den är precis lika galet som det låter. Ändå slänger varje person i Sverige 45 kilo mat om året. För en tvåbarnsfamilj kan det motsvara en kostnad på 6000 kr. Med en bra planering och några enkla tumregler kan du minska matsvinnet rejält och få mer pengar över.

Gör en insats för miljön och spara pengar

För att producera livsmedel används stora mängder vatten, energi, konstgödsel och kemikalier. Matsvinn från svenska hushåll beräknas stå för 500 000 ton växthusgaser, det är lika mycket som 200 000 bilar släpper ut. Om vi minskar svinnet kan maten räcka till fler utan att öka påverkan på klimat och miljö. Genom att se till att mer mat kan ätas upp gör du en stor insats för miljön samtidigt som du sparar pengar.

Vad behöver ätas upp idag?

"Vad ska vi äta idag?" är nog en av de vanligaste frågorna vi ställer oss i vardagen. Genom att tänka på ett lite annorlunda sätt och istället fråga "Vad behöver ätas upp idag?" kan vi både underlätta vardagens matplanering och minska matsvinnet.

  1. Gå igenom kyl och frys regelbundet och placera all mat som behöver ätas upp snart på en hylla i ögonhöjd.
  2. Märk matlådor, burkar med matrester och öppnade förpackningar så att du enkelt kan se både vad de innehåller och hur länge de har stått i kylen. Allt du behöver är frystejp och en märkpenna.
  3. Låt minst en middag i veckan vara oplanerad för att ni ska kunna äta rester.

Vad är skillnaden mellan matavfall och matsvinn?

Matavfall

Matavfall är all mat som slängs. Det kan i sin tur delas in i oundvikligt och onödigt matavfall. Oundvikligt matavfall uppkommer vid matlagning och utgörs av "oätliga delar" som till exempel kaffesump, kärnor och skal av olika slag.

Matsvinn är onödigt matavfall

Matsvinn är mat som slängs men som hade kunnat ätas upp om det hade hanterats annorlunda.

Är matsvinn ett problem, det blir ju biogas av matavfallet?

Javisst är det bra att matresterna kan komma till nytta och bli biogas. Men det är 20 gånger bättre för klimatet att inte slänga maten alls.

Det är också viktigt att allt matavfall slängs i papperspåsen och läggs i det bruna kärlet. I dag slängs i snitt 20% av allt matavfall i det grå kärlet för brännbart restavfall vilket innebär att det eldas upp och vi går miste om att kunna ta vara på näringsämnena och produktion av biogas.

Fler tips för mindre matsvinn

  1. Kolla vad du har hemma och planera inköpen innan du handlar.
  2. Laga och servera lagom mycket mat.
  3. Förvara maten rätt och använd resterna.
  4. Lita på dina sinnen - lukta, smaka och känn istället för att slänga sånt som passerat bäst före-datum.

Livsmedelsverket har beräknat att ett hushåll kan spara 3 000–6 000 kr per år på att minska sitt matsvinn. Följ länkarna nedan för fler tips hur du kan göra det.