Textilier och skor

Från 1 januari 2025 är det obligatoriskt att sortera ut textil från annat avfall. Detta gäller inom hela EU och omfattar både privatpersoner och företag.

Vintern 2025 tecknade vi avtal med Telge Textil om att de textilier vi samlar in på våra återvinningscentraler ska hanteras i deras försorteringsanläggning.

Ett producentansvar för textil, likt det som redan finns för förpackningar, är på gång inom EU. Det skulle innebära att de som tillverkar och säljer textil också blir ansvariga för att materialet återanvänds eller återvinns.

Vi rekommenderar att allt som går att återanvända säljs eller skänks så det fortsatt används.

Sortera dina textilier så här

Under våren 2025 inför vi nya textilbehållare på våra återvinningscentraler. I dessa behållare samt i de på våra återvinningsstationer kan du lämna både hela och trasiga textilier.

Textilierna ska lämnas i förslutna plastpåsar.

Textilier som är förstörda av mögel, oljor, färg eller andra kemikalier sorteras som energiåtervinning på återvinningscentralen där det går till förbränning.

Hit kommer dina textilier som samlats in på våra återvinningscentraler

När du har lagt dina textilier i en textilbehållare på våra återvinningscentraler transporteras de till försorteringsanläggningen Telge textil.

Om anläggningen Telge Textil

På anläggningen sorteras effektivt stora mängder kläder för återbruk och återvinning. Verksamheten är stor nog att kunna ta emot textil från andra städer och delar av Sverige.

Telge textil har ett avtal med en certifierad textilanläggning i Litauen. De sorterar ut textilier från Europa i 300 olika fraktioner som sedan går vidare till secondhandbutiker som säljer plagget på nytt. De sorterar ett års insamlade textilier från Södertälje på en dag.

En världsmarknad för återbrukad textil

Den största marknaden för återbrukade textilier ligger utanför Sverige och dit skickas de flesta plagg som samlas in i Sverige för återbruk.

Det kan tyckas konstigt att skicka kläder och tyg utomlands, men i dag ligger marknaden för återbruk där och för att kunna ta hand om den enorma mängden textilier som slängs i Sverige är detta den bästa lösningen just nu. Om marknadsläget förändras är på Telge Återvinning beredda på att snabbt ställa om.

Vad händer med textilierna när de kommit till Telge?

Alla insamlade textilier sorteras i anläggning Telge textil, de tar emot både hela och trasiga textilier. I Södertälje med omnejd samlas in cirka fem kilo textilier per person och år. Främst går dina textilier till återbruk, men de ser också till att resten tas om hand på rätt sätt här i Sverige.

På anläggningen försorteras textilierna i fyra kategorier:

  • återbrukbara textilier
  • skor/tyger/hemtextil/accessoarer
  • textilier för återvinning
  • energiåtervinning

Det som inte går att återbruka skickas till återvinningsindustrin i Sverige. Allt övrigt, cirka 70 procent, skickas vidare till sorteringsindustrier i Europa. På så sätt kan kläder du lämnar in för återbruk på våra återvinningscentraler komma att bäras av andra, i både när och fjärran.

På flertalet platser i våra kommuner finns textilboxar som Human Bridge och PMU ansvarar för. I dessa kan privata hushåll lämna textilier i förslutna påsar.

Det här kan du lämna hos Human Bridge

  • Trasiga begagnade kläder och underkläder
  • Hela begagnade kläder och underkläder
  • Sängkläder, handdukar, filtar och hushållstextilier
  • Kuddar och Täcken
  • Hushållsmattor
  • Hela skor (om möjligt i par och hopknutna)
  • Gosedjur av textil
  • Filtar
  • Hattar, handväskor, bälten och andra accessoarer.

Här finns Human Bridge textilboxar

På Human Bridge webbplats finns en kartfunktion för att söka var deras textilinsamlingsboxar finns. Kartfunktionen finns på: boxreg.se/mo/pqm/36 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (Länken öppnas i ett nytt fönster).

Vad händer med textilierna som Human Bridge samlar in?

Textilier och accessoarer som är hela och användbara går till bistånd. Antingen via second hand-försäljning eller vid katastrofinsatser och hjälpsändningar till behövande. Överskott från försäljning går till biståndsinsatser.

Textilier som inte lämpar sig för fortsatt bruk sorteras för återvinning. En del tas tillvara för nyproduktion av tyg, en del blir råvara till annat som exempelvis filtar och isolering.

Hur du kan minska textilavfallet

Handla mer hållbart

Det bästa du kan gör som konsument är att bara köpa nya kläder och hemtextilier när du verkligen behöver och använda de textilier du har längre. Om du använder ett plagg dubbelt så lång tid halverar du plaggets miljöpåverkan.

Tips

  • Välj begagnat och vintage - kläderna finns redan och ger inte upphov till nya utsläpp.
  • Tänk efter innan du handlar på nätet - onödiga transporter och returer sliter på miljön.
  • Välj kläder med bättre kvalitet som håller längre - ju längre du använder ett plagg desto bättre är det för miljön.

Miljöfakta

  • 79 % av textilindustrins miljöpåverkan sker vid produktionen där stora mängder råvaror, energi, vatten och kemikalier används.
  • Visste du till exempel att det går åt ungefär 12 000 liter vatten för att tillverka ett par jeans?
  • Odling av ett kilo bomull kan kräva så mycket som 29.000 liter vatten och sker ofta i länder med begränsad tillgång till dricksvatten.
  • I odlingar som inte är ekologiska används stora mängder pesticider mot skadedjur, vilket skadar miljön. Även själva textilproduktionen förbrukar enorma mängder vatten och kemikalier.
  • Ett kilo nytillverkad textil ger utsläpp av ca 15 kg CO².

Ta hand om dina kläder

I dag slängs cirka åtta kilo textilier per person och år i restavfallet i Sverige. Det förbränns, trots att ungefär hälften av det som slängs hade kunnat användas igen. Det finns mycket du kan göra för att förlänga livslängden på dina kläder, vilket i förlängningen också är bra för miljön.Genom att vårda, laga och använda kläderna i din garderob kan du göra stor skillnad.

Tips

  • Tvätta mindre - ta bort fläckar istället för att tvätta hela plagg.
  • Vädra mer - på ull sitter smutsen ytligt och försvinner ofta vid vädring.
  • Minska slitaget i tvättmaskinen - använd tvättpåse och knäpp knappar och blixtlås.

Miljöfakta

Se gärna filmen "Ta hand om dina kläder" nedan.

Vill du veta mer?