Återbruk - saker till återanvändning

Exempelbild.

Återbruk är att återanvända saker, som de är eller genom att göra om dem, istället för att slänga dem. Genom att lämna saker du själv inte längre har användning för till t.ex. en second hand-butik bidrar du till att minska både avfallsmängderna och behovet av nytillverkning, något som i sin tur sparar både naturresurser och energi.

Återbruksmottagning på våra återvinningscentraler

Som ett led i vårat arbete med att minska avfallet och för att underlätta och uppmuntra till återbruk kommer vi under 2019 att starta återbruksmottagning på våra återvinningscentraler. Införandet görs stegvis, en kommun i taget. Den första återvinningscentralen som har fått återbruk är Drafsån i Rättvik.

Så här fungerar det

På våra återvinningscentraler kommer det att finnas särskilda containrar inredda med hyllor där du kan ställa in hela, rena och fungerande saker som du inte längre har användning för. Sakerna hämtas av lokala organisationer som vi samarbetar med för att sedan säljas i deras second hand-butiker där intäkterna från försäljningen går till välgörande ändamål.

Observera att allt som lämnas in tillhör dessa organisationer. Det är INTE tillåtet att ta saker ur containrarna, alla stölder polisanmäls.

Mer information om vilka organisationer vi samarbetar med i respektive kommun, vilka saker de kan och inte kan ta emot, mm hittar du nedan. Allt eftersom återbruksmottagningarna öppnar i våra kommuner fyller vi på med information.


Återbruk på ÅVC Drafsån Rättvik

Samarbetspartners

Vi samarbetar med Rättviks kommun (Ta Till Vara) och Erikshjälpen som båda driver second handbutiker i Rättvik. Läs gärna mer om deras verksamheter på deras egna webbplatser:

Erikshjälpen i Rättviklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Ta till varalänk till annan webbplats

JA TACK, vi tar emot det mesta:

Husgeråd, porsling, hemtextil, inredningsatiklar, leksaker och mindre möbler (stolar, små bord, en liten byrå) är exempel på sådant du kan lämna in.

OBS! Allt som lämnas in ska vara helt, rent och fungera.

NEJ TACK, vi kan tyvärr inte ta emot:

  • Vitvaror
  • Tjock-TV
  • Äldre datorskärmar
  • Kontorsmöbler
  • Stora möbler - t.ex. soffor, matbord och bokhyllor
  • Vävstolar
  • Skor och kläder - detta kan ni istället lämna i behållarna från Human Bridge.