Avfall till återvinningscentralen

Hundar i bil på ÅVC.

Till återvinningscentralen (ÅVC) är du välkommen med ditt sorterade avfall så ser vi till att det hanteras på ett säkert sätt och återvinns. Gammalt blir nytt och till­sam­mans minskar vi utsläppen och sparar på naturens resurser.

För hushåll ingår det att lämna avfall till återvinnings­centralen i avfallsavgiften och kostar därför inget extra vid ditt besök. Du som har företag kan lämna mindre mängder verksamhetsavfall på återvinningscentralen. För detta behöver du köpa företagsbiljetter.

Asbest och eternit

Asbest måste lämnas inplastat och väl förseglat på grund av det skadliga dammet.

Vi tar emot mindre mängder asbest och eternit på återvinnings­centralerna (ej i Dala Floda eller Furudal). Större mängder kan lämnas till Fågelmyra som drivs av Borlänge Energi. Ta kontakt med dem innan.

Vid frågor, kontakta vår driftledare för ÅVC 0247-44 130.

Batterier av alla slag

Knappcellsbatterier, ficklamps­batterier, laddningsbara maskin­batterier, bilbatterier - alla batterier återvinns! De inne­håller ofta miljö- och hälsofarliga ämnen så det är viktigt att de inte hamnar i naturen eller i vanliga soppåsen.

Småbatterier kan även lämnas i batteriholkar som är utplacerade i samhället. Sök din närmaste holk på sopor.nulänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Är en batteriholk full eller trasig - anmäl holken genom att skicka ett mejl till transport@el-kretsen.se (ange adressen där holken finns, skriv "Batteriholk" i ämnesraden) eller ring 08-545 212 90 .

Gamla bilbatterier tas även emot av återförsäljare av bilbatterier.

Batterier med legofigur i mitten.

Stort och smått brännbart avfall

Brännbart avfall som inte får plats i ditt eget avfallskärl kan du lämna hit till återvinningscentralen. Vi tar även emot smått brännbart avfall i en särskild container, dock ej vanliga soppåsar. 

Stort brännbart är till exempel klädda möbler, madrasser, stora mattor, presenningar, täcken, långa föremål som slangar, skidor, plast­möbler, stubbar, fönster med karm m.m.

Smått brännbart är max 60x60 cm, exempelvis leksaker, sågspån i säck, böcker, hinkar, cd-skivor. Produkter av denna kategori kan även slängas i vanliga soppåsen om det får plats. 

Grovavfall i container på ÅVC.

Deponi

Deponi är sådant som inte går att återvinna. Isolering, sot, aska, spegel- och fönsterglas, betongklumpar, porslin, kattsand, keramik, toalett­stolar och handfat.

Däck

Däck utan fälg har producenterna ett ansvar att samla in för återvinning och de får därför lämnas kostnadsfritt till däckhandlare. Däck med fälg omfattas inte av producent­ansvar och därmed kan det medföra en kostnad vid inlämning.

Våra återvinningscentraler tar emot däck i små mängder, både med och utan fälg, utan kostnad.

Ett riktigt gammalt däck.

Elektronik

Vi i Sverige är väldigt bra på att lämna in elektronik för återvinning. Till återvinnings­centralen kan du lämna allehanda elprylar, till exempel microvågs­ugnar, telefoner, tv, radio, dammsugare, klockor, leksaker, datorer, skärmar, brandvarnare och högtalare. Sådant som drivs av el eller batterier.

Plocka ur alla batterier och lägg dem i batterilådan.

Legofigur plockar loss Ctrl från tangentbord.

Farligt avfall

Färger, lim, lösningsmedel, spray­flaskor, oljor, oljefilter, syror, baser, schampo, tvättmedel, hydraulslang, parfymer. Ämnen som i olika mängder är skadliga för människa eller natur. Detta kan du lämna till återvinningscentralen så tar vi hand om det på ett säkert sätt.

Läs mer om kemikalier och annat miljöfarligt.

Färgburkar och sprayflaskor.

Fett och matolja

Eftersom fett och matolja kan återvinnas, och dessutom riskerar att täppa till ditt avlopp om du häller ner det där, så rekommenderar vi dig att lämna in det till återvinningscentralen!

Häll upp överblivet fett och matolja i en burk eller flaska och lämna in till oss.

Överbliven matolja hälls i flaska.

Förpackningar och tidningar

På alla återvinningscentralerna finns förpackningsbehållare. Här lämnar ni alla förpackningar av glas, metall, papper och plast. Även tidningar och reklam.

Läs mer om återvinning av förpackningar.

Återvinningsstation.

Gips

Gips läggs i en separat container på återvinningscentralen. Du kan även lämna gips med tapetrester eller målade gipsskivor. Dock ej skivor där kakelbitar sitter kvar.

Närbild på gipsskiva.

Glödlampor och andra ljuskällor

Numera lägger man alla förbrukade ljuskällor i samma behållare på återvinningscentralen; klotlampor, billampor, lysdioder, lågenergilampor och lysrör som är max 60 cm långa samt krokiga lysrör.

Lysrör som är längre än 60 cm har en egen behållare för att vi ska kunna hantera dem lättare.

Lägg ner dem varsamt i behållaren.

Glödlampa som lyser.

Invasiva växter

Växtavfall från invasiva, främmande växter

Invasiva växter är ett ökande problem i naturen och ett stort hot mot den biologiska mångfalden. Lupin, jätteloka, jättebalsamin och parkslide är exempel på invasiva växter som tyvärr blir allt vanligare i alla våra kommuner.

Lämna växtmaterial från invasiva växter i väl förslutna säckar i brännbart. Tänk på att transportera på ett säkert sätt i säck eller motsvarande så det inte blir spridning längs vägen.

Läs mer om invasiva arter och hur du hanterar dem hos Naturvårdsverket.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Från vänster till höger jättebalsamin, lupiner och parkslide

Jättebalsamin, lupiner och parkslide

Kyl och frys

Kylskåp, frysskåp och frysboxar från privatpersoner tar vi emot på återvinningscentralen.

Tänk på att ha med bärhjälp för tunga saker. Det finns vagnar att låna på återvinningscentralen.

Om du inte har möjlighet att köra hit din kyl eller frys själv så erbjuder vi hämning av grovavfall vid fastigheten 8 tillfällen per år. Läs mer om hämtning av grovavfall.

Latrintunnor

Latrintunnor för torrtoalett kan köpas och lämnas till återvinnings­centralerna (ej i Dala Floda). Ta kontakt med personalen innan ni lämnar latrinkärl.

Läs mer om latrin från utedass, husbilar och båtar här >

Lastpallar

Hel- och halvpallar, hela såväl som trasiga, kan lämnas till återanvändning på alla våra återvinningscentraler förutom Furudal.

Lastpallarna hämtas av våra samarbetspartners som ser till att laga de som är trasiga för att därefter förmedla dem vidare så att de kan återanvändas.

Batterier med legofigur i mitten.

Metaller och metallskrot

I containern för metallskrot kan du lägga alla sorters metall som inte är en förpackning. Rör, värmeelement, sparkar, kranar, diskbänkar, värme­pannor, varmvatten­beredare, cyklar, badkar, gräsklippare (töm alla vätskor), skottkärror, stekpannor, kastruller, bestick m m.

Observera att värmeljuskoppar av aluminium också ska slängas här, peta loss vekeshållaren och släng sedan den och koppen i containern.

Förpackningar av metall lämnas i behållaren vid förpacknings­insamlingen.

Staty gjord av metall.

Rent trä och tryckimpregnerat trä

Vi skiljer på rent trä och tryck­impregnerat trä på återvinnings­centralen eftersom de ska hanteras helt olika vid återvinningen.

Rent trä är virke, ved, trädstammar, trämöbler utan klädsel, spånskivor, laminatgolv, plywood, köksinredning, lastpallar med mera.

Tryckimpregnerat trä är exempelvis trall och reglar, slipers, telefonstolpar.

Trästaket.

Tegel och fyllnadsmassa

Du kan lämna stenar och tegelpannor med mera. Vi har olika sortering av detta på våra återvinningscentraler så prata med personalen innan du lämnar avfallet.

Trädgårdsavfall

Kvistar, löv, krukväxter och gräs är exempel på trädgårdsavfall. Även överbliven fallfrukt kan du lämna på återvinningscentralen. Om du haft avfallet i en säck, töm ur säcken och lägg den sedan i containern för brännbart.

Det kan vara viss skillnad i sortering av trädgårdsavfall på de olika återvinnings­centralerna. Läs på våra skyltar eller fråga personalen.

Observera att det är förbjudet att slänga växtavfall utanför din egen tomt, t.ex. i skogen. Det räknas som nedskräpning.

Löv och grenar.

Vitvaror

Spisar, spishällar, ugnar, diskmaskiner, tvättmaskiner, torkskåp, torktumlare, elmangel, centrifug och spisfläktar, allt sådant tar vi emot på återvinnings­centralen.

Tänk på att ta med bärhjälp för tunga saker. Det finns vagnar att låna på återvinningscentralen.

Om du inte har möjlighet att köra hit vitvarorna själv så erbjuder vi hämning av grovavfall vid fastigheten 8 gånger per år. Läs mer om hämtning av grovavfall.

Tvättmaskiner, spisar och andra vitvaror.

Wellpapp och kartonger

Wellpapp är kartonger av papp som är gjorda i flera skikt och känne­tecknas av att skiktet i mitten är vågigt. En wellpappkartong kan återvinnas 7-8 gånger.

Du får gärna, men behöver inte, platta ut kartongen innan den läggs i containern.

Buntar med pressade kartonger.

Detta ska inte lämnas till återvinningscentralen

Det finns några saker som vi inte kan ta emot, eller som har ett annat insamlings­system som du ska använda.

Ensilageplast

Plast från ensilage, säckar och odlingsfilm samt dunkar för växtskydds- och ensileringsmedel omfattas av ett producentansvar och samlas in av SvepRetur som ser till att den går till miljöanpassad återvinning. Läs mer om hur insamlingen går till på SvepReturs webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Krut och fyrverkerier som ej är använda

Ammunition, smällare, raketer och vapen ska lämnas till Polisen. Detta kan vi inte ta emot på återvinnings­centralen. Kontakta Polisen i förväg för att höra hur du ska gå tillväga. Smällare och fyrverkerier som använts och är förbrukade läggs i vanliga soppåsen.

Älgben, jaktrester

Älgben betecknas som slaktavfall från vilda djur och ska lämnas i skogen. Det bör dock inte samlas ihop på ett och samma ställe i stora volymer. Slaktavfallet bör läggas långt ut i skogen för att inte orsaka störningar – undvik åtlar till rovdjuren runt byarna. Större mängder av ben o dyl grävs med fördel ner, med markägarens godkännande. Mindre mängder som uppstår vid finstyckningen i hushållen kan läggas i papperspåse i det bruna kompostkärlet.

Ytterligare saker vi inte kan ta emot

Större båt / husbåt / plastbåt längre än 6 meter
Häst- eller kodynga / hönsgödsel
Läkemedel

För mer information se vår Sorteringsguide

www.dalaavfall.selänk till annan webbplats


Smartphone som visar sorteringsguiden.