- Startsida
- Avfall och återvinning
- Så här sorterar du
- Avfall till återvinningscentralen
Avfall till återvinningscentralen

Till återvinningscentralen (ÅVC) är du välkommen med ditt sorterade avfall så ser vi till att det hanteras på ett säkert sätt och återvinns. Gammalt blir nytt och tillsammans minskar vi utsläppen och sparar på naturens resurser.
För hushåll ingår det att lämna avfall till återvinningscentralen i avfallsavgiften och kostar därför inget extra vid ditt besök. Du som har företag kan lämna mindre mängder verksamhetsavfall på återvinningscentralen. För detta behöver du köpa företagsbiljetter.
Asbest och eternit
Asbest måste lämnas inplastat och väl förseglat på grund av det skadliga dammet.
Vi tar emot mindre mängder asbest och eternit på återvinningscentralerna (ej i Dala Floda eller Furudal). Större mängder kan lämnas till Fågelmyra som drivs av Borlänge Energi. Ta kontakt med dem innan.
Vid frågor, kontakta vår driftledare för ÅVC 0247-44 130.
Batterier av alla slag
Knappcellsbatterier, ficklampsbatterier, laddningsbara maskinbatterier, bilbatterier - alla batterier återvinns! De innehåller ofta miljö- och hälsofarliga ämnen så det är viktigt att de inte hamnar i naturen eller i vanliga soppåsen.
Småbatterier kan även lämnas i batteriholkar som är utplacerade i samhället. Sök din närmaste holk på sopor.nu
Är en batteriholk full eller trasig - anmäl holken genom att skicka ett mejl till transport@el-kretsen.se (ange adressen där holken finns, skriv "Batteriholk" i ämnesraden) eller ring 08-545 212 90 .
Gamla bilbatterier tas även emot av återförsäljare av bilbatterier.

Stort och smått brännbart avfall
Brännbart avfall som inte får plats i ditt eget avfallskärl kan du lämna hit till återvinningscentralen. Vi tar även emot smått brännbart avfall i en särskild container, dock ej vanliga soppåsar.
Stort brännbart är till exempel klädda möbler, madrasser, stora mattor, presenningar, täcken, långa föremål som slangar, skidor, plastmöbler, stubbar, fönster med karm m.m.
Smått brännbart är max 60x60 cm, exempelvis leksaker, sågspån i säck, böcker, hinkar, cd-skivor. Produkter av denna kategori kan även slängas i vanliga soppåsen om det får plats.

Deponi
Deponi är sådant som inte går att återvinna. Isolering, sot, aska, spegel- och fönsterglas, betongklumpar, porslin, kattsand, keramik, toalettstolar och handfat.
Däck
Däck utan fälg har producenterna ett ansvar att samla in för återvinning och de får därför lämnas kostnadsfritt till däckhandlare. Däck med fälg omfattas inte av producentansvar och därmed kan det medföra en kostnad vid inlämning.
Våra återvinningscentraler tar emot däck i små mängder, både med och utan fälg, utan kostnad.

Elektronik
Vi i Sverige är väldigt bra på att lämna in elektronik för återvinning. Till återvinningscentralen kan du lämna allehanda elprylar, till exempel microvågsugnar, telefoner, tv, radio, dammsugare, klockor, leksaker, datorer, skärmar, brandvarnare och högtalare. Sådant som drivs av el eller batterier.
Plocka ur alla batterier och lägg dem i batterilådan.

Farligt avfall
Färger, lim, lösningsmedel, sprayflaskor, oljor, oljefilter, syror, baser, schampo, tvättmedel, hydraulslang, parfymer. Ämnen som i olika mängder är skadliga för människa eller natur. Detta kan du lämna till återvinningscentralen så tar vi hand om det på ett säkert sätt.

Fett och matolja
Eftersom fett och matolja kan återvinnas, och dessutom riskerar att täppa till ditt avlopp om du häller ner det där, så rekommenderar vi dig att lämna in det till återvinningscentralen!
Häll upp överblivet fett och matolja i en burk eller flaska och lämna in till oss.

Förpackningar och tidningar
På alla återvinningscentralerna finns förpackningsbehållare. Här lämnar ni alla förpackningar av glas, metall, papper och plast. Även tidningar och reklam.

Gips
Gips läggs i en separat container på återvinningscentralen. Du kan även lämna gips med tapetrester eller målade gipsskivor. Dock ej skivor där kakelbitar sitter kvar.

Glödlampor och andra ljuskällor
Numera lägger man alla förbrukade ljuskällor i samma behållare på återvinningscentralen; klotlampor, billampor, lysdioder, lågenergilampor och lysrör som är max 60 cm långa samt krokiga lysrör.
Lysrör som är längre än 60 cm har en egen behållare för att vi ska kunna hantera dem lättare.
Lägg ner dem varsamt i behållaren.

Invasiva växter
Växtavfall från invasiva, främmande växter
Invasiva växter är ett ökande problem i naturen och ett stort hot mot den biologiska mångfalden. Lupin, jätteloka, jättebalsamin och parkslide är exempel på invasiva växter som tyvärr blir allt vanligare i alla våra kommuner.
Lämna växtmaterial från invasiva växter i väl förslutna säckar i brännbart. Tänk på att transportera på ett säkert sätt i säck eller motsvarande så det inte blir spridning längs vägen.
Läs mer om invasiva arter och hur du hanterar dem hos Naturvårdsverket.
Jättebalsamin, lupiner och parkslide
Kyl och frys
Kylskåp, frysskåp och frysboxar från privatpersoner tar vi emot på återvinningscentralen.
Tänk på att ha med bärhjälp för tunga saker. Det finns vagnar att låna på återvinningscentralen.
Om du inte har möjlighet att köra hit din kyl eller frys själv så erbjuder vi hämning av grovavfall vid fastigheten 8 tillfällen per år. Läs mer om hämtning av grovavfall.
Latrintunnor
Latrintunnor för torrtoalett kan köpas och lämnas till återvinningscentralerna (ej i Dala Floda). Ta kontakt med personalen innan ni lämnar latrinkärl.
Lastpallar
Hel- och halvpallar, hela såväl som trasiga, kan lämnas till återanvändning på alla våra återvinningscentraler förutom Furudal.
Lastpallarna hämtas av våra samarbetspartners som ser till att laga de som är trasiga för att därefter förmedla dem vidare så att de kan återanvändas.

Metaller och metallskrot
I containern för metallskrot kan du lägga alla sorters metall som inte är en förpackning. Rör, värmeelement, sparkar, kranar, diskbänkar, värmepannor, varmvattenberedare, cyklar, badkar, gräsklippare (töm alla vätskor), skottkärror, stekpannor, kastruller, bestick m m.
Observera att värmeljuskoppar av aluminium också ska slängas här, peta loss vekeshållaren och släng sedan den och koppen i containern.
Förpackningar av metall lämnas i behållaren vid förpackningsinsamlingen.

Rent trä och tryckimpregnerat trä
Vi skiljer på rent trä och tryckimpregnerat trä på återvinningscentralen eftersom de ska hanteras helt olika vid återvinningen.
Rent trä är virke, ved, trädstammar, trämöbler utan klädsel, spånskivor, laminatgolv, plywood, köksinredning, lastpallar med mera.
Tryckimpregnerat trä är exempelvis trall och reglar, slipers, telefonstolpar.

Tegel och fyllnadsmassa
Du kan lämna stenar och tegelpannor med mera. Vi har olika sortering av detta på våra återvinningscentraler så prata med personalen innan du lämnar avfallet.
Trädgårdsavfall
Kvistar, löv, krukväxter och gräs är exempel på trädgårdsavfall. Även överbliven fallfrukt kan du lämna på återvinningscentralen. Om du haft avfallet i en säck, töm ur säcken och lägg den sedan i containern för brännbart.
Det kan vara viss skillnad i sortering av trädgårdsavfall på de olika återvinningscentralerna. Läs på våra skyltar eller fråga personalen.
Observera att det är förbjudet att slänga växtavfall utanför din egen tomt, t.ex. i skogen. Det räknas som nedskräpning.

Vitvaror
Spisar, spishällar, ugnar, diskmaskiner, tvättmaskiner, torkskåp, torktumlare, elmangel, centrifug och spisfläktar, allt sådant tar vi emot på återvinningscentralen.
Tänk på att ta med bärhjälp för tunga saker. Det finns vagnar att låna på återvinningscentralen.
Om du inte har möjlighet att köra hit vitvarorna själv så erbjuder vi hämning av grovavfall vid fastigheten 8 gånger per år. Läs mer om hämtning av grovavfall.

Wellpapp och kartonger
Wellpapp är kartonger av papp som är gjorda i flera skikt och kännetecknas av att skiktet i mitten är vågigt. En wellpappkartong kan återvinnas 7-8 gånger.
Du får gärna, men behöver inte, platta ut kartongen innan den läggs i containern.

Detta ska inte lämnas till återvinningscentralen
Det finns några saker som vi inte kan ta emot, eller som har ett annat insamlingssystem som du ska använda.
Ensilageplast
Plast från ensilage, säckar och odlingsfilm samt dunkar för växtskydds- och ensileringsmedel omfattas av ett producentansvar och samlas in av SvepRetur som ser till att den går till miljöanpassad återvinning. Läs mer om hur insamlingen går till på SvepReturs webbplats.
Krut och fyrverkerier som ej är använda
Ammunition, smällare, raketer och vapen ska lämnas till Polisen. Detta kan vi inte ta emot på återvinningscentralen. Kontakta Polisen i förväg för att höra hur du ska gå tillväga. Smällare och fyrverkerier som använts och är förbrukade läggs i vanliga soppåsen.
Älgben, jaktrester
Älgben betecknas som slaktavfall från vilda djur och ska lämnas i skogen. Det bör dock inte samlas ihop på ett och samma ställe i stora volymer. Slaktavfallet bör läggas långt ut i skogen för att inte orsaka störningar – undvik åtlar till rovdjuren runt byarna. Större mängder av ben o dyl grävs med fördel ner, med markägarens godkännande. Mindre mängder som uppstår vid finstyckningen i hushållen kan läggas i papperspåse i det bruna kompostkärlet.
Ytterligare saker vi inte kan ta emot
Större båt / husbåt / plastbåt längre än 6 meter
Häst- eller kodynga / hönsgödsel
Läkemedel
För mer information se vår Sorteringsguide
