Matavafallspåsar till frukt och grönt

Ägghalvor och äggskal på skärbräda.

Efter att en skatt på tunna plastpåsar på 30 öre och för bärkassar i plast på 3 kr infördes har många livsmedelsbutiker börjat erbjuda papperspåsar i frukt- och gröntdisken. I många fall går dessa att återanvända som matavfallspåse - information om detta brukar då finnas på påsen och/eller på skyltar.

Tips till dig som använder matavfallspåsar till frukt och grönt

  • Säkerställ att papperspåsen går att använda till matavfall. Om du inte hittar någon information - fråga personalen om påsarna är gjorda av vattenavvisande papper och är avsedda även för matavfall.
  • Använd fruktpåsarna flera gånger. Ta med dem till butiken igen, när du handlar för att förlänga livslängden på påsen.
  • Använd fruktpåsen till matavfall när den inte kan användas fler gånger till frukt.
  • Sortera överblivna papperspåsar som pappersförpackning. (Om du får för många påsar jämfört med hur mycket matavfall du får)
  • Låt påsen vara öppen tills du har passerat kassan så är det enkelt för kassapersonalen att kontrollera innehållet.
  • Ta bort etiketten från vägningen från påsen eftersom etiketterna strular till det för maskinerna i biogasanläggningen. Tänk på detta redan i butiken och sätt etiketten på kanten på påsen.