Säckar och påsar för matavfall

Ägghalvor och äggskal på skärbräda.

Från och med 1 januari 2021 kommer det inte längre att vara tillåtet att använda bioplastpåsar för insamling av matavfall. Det innebär att även livsmedelsverksamheter måste börja använda godkända papperspåsar eller papperssäckar. På den här sidan har vi samlat information om förändringen så att du som livsmedelsföretagare ska kunna göra övergången från bioplastpåse till papperspåse eller papperssäck så smidig som möjligt.

 

Varför kan jag inte använda bioplastpåsar?

I dag rötar vi matavfallet

Sedan några år tillbaks komposterar vi inte matavfallet, istället rötar vi det för framställning av biogas och biogödsel. Det är något vi är både stolta och glada över eftersom vi nu får ut största möjliga miljönytta av matavfallet samtidigt som vi har möjlighet att uppfylla de nationella miljömålen som säger att även energin i matavfallet ska tas omhand. Bioplastpåsarna är dock inte anpassade för rötning och orsakar följande problem:

  • De fastnar i maskinerna i den förbehandlingsanläggning i Borlänge som förbereder matavfallet innan det skickas vidare till rötning. Konsekvensen blir återkommande och kostsamma driftstopp.
  • Det blir plastrester kvar i matavfallet som går till rötning. Plastresterna hinner inte brytas ner i rötningsprocessen och resultatet blir att bönderna får ut plast på sina åkrar med biogödseln vilket de inte vill ha.

Hur gör man i andra kommuner?

Förändringen kommer på sikt att gälla hela Dalarna eftersom vi skickar vårt matavfall till samma behandlingsanläggningar. Det kan dock skilja sig åt mellan kommunerna när man genomför förändringen men flera andra dalakommuner har också påbörjat arbetet med att fasa ut bioplastpåsarna.

Det finns dessutom gott om kommuner runt om i landet där livsmedelsverksamheter använder papperspåsar och papperssäckar för insamling av matavfall eftersom man även där rötar matavfallet.

Vilka papperspåsar och tillbehör finns?

Det finns både papperspåsar och papperssäckar, samtliga är tillverkade av förnyelsebar råvara, är helt nedbrytningsbara och bidrar positivt till rötningsprocessen. Papperet är vattenavvisande och fukttåligt och framtaget speciellt för att användas till matavfall.

Köpa papperspåsar och tillbehör

Återvinningscentralen

Papperssäckar, papperspåsar och tillbehör kan köpas på våra återvinningscentraler. För tillbehören gäller dock att det kan vara en viss leveranstid.

När ni köper påsar och tillbehör från återvinningscentralen måste ni kunna lämna följande uppgifter:

  • Företagets namn och organisationsnummer
  • Fakturaadress
  • Referens
  • Giltig legitimation

Egen leverantör

Vill ni hellre köpa säckar och påsar från en egen leverantör går det bra så länge säckarna och påsarna uppfyller kraven på papperspåsar för matavfallsinsamling:

  • Påsen ska vara avsedd för rötning.
  • Påsen ska vara biologiskt nedbrytbar och uppfylla kraven enligt standarden SS EN-13432.
  • Påsen ska bestå av vattenavvisande, högtöjbart, våtstarkt kraftpapper. Påsen ska vid normal hantering släppa igenom fukt, men inte vätska.
  • Påsens papper ska vara minst 70 g/m2.

Tips för att få papperspåsarna och säckarna att fungera bra

45-literssäcken består av dubbla lager vattenavvisande och våtstarkt papper. Den tål blötare matavfall än de mindre påsarna som bara har ett lager papper men klarar inte av vätska så som bioplastpåsarna gör. Därför är det viktigt att se över rutiner för hantering av matavfall för att det ska vara så torrt som möjligt när det slängs i säcken.

Här har vi samlat våra bästa tips för att övergången till papperspåsar och papperssäck ska fungera smidigt.

Kontakta oss

Om du har frågor eller vill ha hjälp med tips och råd kan du kontakta oss på papperspase@dvaab.se så återkommer vi till dig så snart vi kan.

Dala Vatten och Avfall AB

Postadress: Box 234, 793 25 Leksand
Besöksadress: Tallskogsvägen 1, 793 35 Leksand
E-post: info@dvaab.se Telefon: 020‑200 210

Organisationsnummer: 556714-8555


Om webbplatsen och cookies |  Webbkarta


Kundservice 020 - 200 210

Telefontid vardagar: kl 08.00-12.00 och 13.00-15.00


Vid akuta fel på det kommunala VA-nätet utanför telefontid ring: 023-133 08.

Har du egen brunn och behöver akut beställning av slamtömning utanför telefontid ring: 0243-25 70 10 .