Förpackningar och tidningar

Behållare för förpackningar på återvinningsstation.

Tidningar och alla förpackningar av glas, plast, papper och metall som du köper ingår i ett återvinningssystem. De ska sorteras ut och lämnas vid någon av de återvinningsstationer (ÅVS) som finns utplacerade runtom i kommunerna. Då kan materialen återvinnas till nya produkter vilket sparar energi och råvaror och minskar vår miljöpåverkan.


Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) ansvarar

Det är Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) som ansvarar för att samla in och återvinna det material som lämnas vid återvinningsstationerna. Besök gärna deras webbplats för mer information om deras uppdrag, hur insamlingen finansieras och massor av fakta om återvinning. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Felanmäl stökiga eller överfulla återvinningsstationer

Om det är stökigt eller överfullt vid en återvinningsstation kontaktar du FTI på 020-088 03 11. Det går också bra att göra felanmälan via ett formulär på deras webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Var finns närmaste återvinningsstation

På FTI:s webbplats kan du enkelt söka i deras register över alla återvinningsstationer för att hitta en återvinnningsstation nära dig. Hitta din närmaste återvinningsstation. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Sortera så här

  • Skölj ur och platta till förpackningarna om det går.
  • Förpackningar som är av flera material kan du dela upp så mycket det går, t ex skruva av ett metallock från en glasburk. I övrigt sorteras de efter det material som överväger.

Värmeljus i aluminiumkopp ska inte sorteras som förpackning

Utbrunna värmeljus klassas inte som förpackningar och får därför inte lämnas i behållaren för metallförpackningar på återvinningsstationen (ÅVS). Samla istället ihop dessa och lägg dem i behållaren för metallskrot nästa gång du besöker någon av våra återvinningscentraler (ÅVC).

OBS! Pilla loss den lilla vekeshållaren (består av stål) i botten av aluminiumkoppen, annars sorteras hela koppen automatiskt som stål i återvinningsprocessen och aluminiumet brinner upp i stålbadet.

Visste du att

  • Var tredje pappers­förpackning i butiken är gjord av återvunnet papper.
  • Metall kan återvinnas hur många gånger som helst.
  • Återvinning av aluminium förbrukar 95% mindre mängd energi än nytillverkning.
  •