Förpackningar och tidningar

Behållare för förpackningar på återvinningsstation.

Tidningar och alla förpackningar av glas, plast, papper och metall som du köper ingår i ett återvinningssystem. De ska sorteras ut och lämnas vid någon av de återvinningsstationer (ÅVS) som finns utplacerade runtom i kommunerna. Då kan materialen återvinnas till nya produkter vilket sparar energi och råvaror och minskar vår miljöpåverkan.

Det är Förpacknings- och Tidningsinsamlingen AB (FTI AB), www.ftiab.selänk till annan webbplats, som ansvarar för att samla in och återvinna det material som lämnas vid återvinningsstationerna. Om det är stökigt eller överfullt vid en återvinningsstation kontaktar du dem på 0200-88 03 11.

Hitta din närmaste återvinningsstation.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sortera så här

  • Skölj ur och platta till förpackningarna om det går.
  • Förpackningar som är av flera material kan du dela upp så mycket det går, t ex skruva av ett metallock från en glasburk. I övrigt sorteras de efter det material som överväger.

Värmeljus i aluminiumkopp ska inte sorteras som förpackning

Utbrunna värmeljus klassas inte som förpackningar och får därför inte lämnas i behållaren för metallförpackningar på återvinningsstationen (ÅVS). Samla istället ihop dessa och lägg dem i behållaren för metallskrot nästa gång du besöker någon av våra återvinningscentraler (ÅVC).

OBS! Pilla loss den lilla vekeshållaren (består av stål) i botten av aluminiumkoppen, annars sorteras hela koppen automatiskt som stål i återvinningsprocessen och aluminiumet brinner upp i stålbadet.

Visste du att

  • Var tredje pappers­förpackning i butiken är gjord av återvunnet papper.
  • Metall kan återvinnas hur många gånger som helst.
  • Återvinning av aluminium förbrukar 95% mindre mängd energi än nytillverkning.