Tidningar och papper

En bunt tidningar.

Fyra gånger per år har du som bor i Leksand och Rättvik kunnat ställa ut din gröna tunna fylld med tidningar, kontorspapper och reklam. Med anledning av nya regler kring insamling av tidningar och förpackningar har vi tagit ett beslut om att upphöra med denna tjänst. En sista tömning av de gröna kärlen sker under maj 2021.

Tömning våren 2021

Du som har ett grönt tidningskärl kommer att få det tömt en sista gång i maj. Tidningsinsamlingen startar:

  • Vecka 19 i Rättvik
  • Vecka 20 i Leksand

Vi hämtar tidningar under en vecka i taget respektive kommun. Vår entreprenör bestämmer själv i vilken ordning de olika områdena körs. Det innebär att du måste ställa ut kärlet senast 06.00 på måndagen oavsett var i kommunen du bor.

Om ditt kärl inte har blivit tömt

  1. Börja med att kontrollera vår driftinformation gällande tidningsinsamlingen, sidan öppnas i samma fönster. Under tiden tidningsinsamlingen pågår kommer där att finnas information om i vilka områden vi har tömt de gröna kärlen.
  2. Om vi har varit i ditt område men ditt kärl ändå inte har blivit tömt kontaktar du vår kundservice så hjälper vi dig. Fyll i vårt formulär för felanmälan om utebliven sophämtning.

Gör så här

  • Lägg tidningar och reklam i det gröna kärlet
  • Placera, om möjligt, kärlet 0,5-1,5 meter från vägkanten för att undvika att kärlet står i vägen för trafiken.
  • Låt kärlet stå kvar tills det har blivit tömt

Tänk på

Locket måste gå att stänga helt så att inte papper flyger ut vid tömningen.OBS! Endast tidningar, kontorspapper och reklam. Pappersförpackningar sorteras separat och lämnas på en återvinningsstation.OBS! För dig som inte har sophämtning i egna kärl vid din fastighet utan lämnar ditt avfall vid ett så kallat gemensamt hämtställe gäller att du måste placera ditt gröna kärl där.

Din återvinning gör skillnad

Pappersfibrerna kan återvinnas till nytt papper upp till sju gånger och varje tidning som återvinns sparar energi som motsvarar att koka 37 koppar kaffe. Så se till att återvinna din tidning och njut lite extra av din kopp kaffe på morgonen, för när du återvinner gör du skillnad.

En hand håller i en kaffekopp som står på en dagstidning