Tidningar och papper

En bunt tidningar.

Fyra gånger per år har du som bor i Leksand och Rättvik kunnat ställa ut din gröna tunna fylld med tidningar, kontorspapper och reklam. Med anledning av nya regler kring insamling av tidningar och förpackningar har vi tagit ett beslut om att upphöra med denna tjänst, 2020 blir därför sista året vi hämtar tidningar.

Tidningsinsamlingen är uppskjuten på grund av pandemin

För att säkerställa att vi har resurser till ordinarie sophämtning under pandemin har vi tvingats ställa in tidningsinsamlingen under året, så även i december som skulle ha blivit det sista tillfället vi hämtar tidningar. Istället kommer vi att tömma de gröna kärlen en sista gång under våren 2021. Vi annonserar i de lokala annonsbladen samt informerar här på vår webbplats när det är dags.

Lämna dina tidningar på närmaste återvinningsstation

Tidningar och reklam kan lämnas på närmaste återvinningsstationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster samt på alla våra återvinningscentraler.

Din återvinning gör skillnad

Pappersfibrerna kan återvinnas till nytt papper upp till sju gånger och varje tidning som återvinns sparar energi som motsvarar att koka 37 koppar kaffe. Så se till att återvinna din tidning och njut lite extra av din kopp kaffe på morgonen, för när du återvinner gör du skillnad.

En hand håller i en kaffekopp som står på en dagstidning

Så här fungerar tidningsinsamlingen

Vi hämtar tidningar under en vecka i taget respektive kommun. Vår entreprenör bestämmer själv i vilken ordning de olika områdena körs. Det innebär att du måste ställa ut kärlet senast 06.00 på måndagen oavsett var i kommunen du bor.

OBS! För dig som inte har sophämtning i egna kärl vid din fastighet utan lämnar ditt avfall vid ett så kallat gemensamt hämtställe gäller att du måste placera ditt gröna kärl där.

Gör så här

  • Lägg tidningar och reklam i det gröna kärlet
  • Placera, om möjligt, kärlet 0,5-1,5 meter från vägkanten för att undvika att kärlet står i vägen för trafiken.
  • Låt kärlet stå kvar tills det har blivit tömt.

Tänk på

Locket måste gå att stänga helt så att inte papper flyger ut vid tömningen.

OBS! Endast tidningar, kontorspapper och reklam. Pappersförpackningar sorteras separat och lämnas på en återvinningsstation.

Om ditt kärl inte har blivit tömt

Under varje hämtningsperiod kommer det att finnas information om vilka områden vi har hämtat tidningar i på vår webbplats. Om vi har varit i ditt område men ditt kärl ändå inte har blivit tömt kontaktar du vår kundservice så hjälper vi dig.

Fyll i vårt formulär för felanmälan om utebliven sophämtning.

På sidan för driftinformation uppdaterar vi löpande ifall det förekommer några driftstörningar i sophämtningen- här hittar du driftinformationen.