Publicerad

Minusgrader kan göra att matavfallspåsarna fryser fast i kärlen

Ditt ansvar som fastighetsägare

När kylan slår till är det lätt att matavfallspåsarna fryser fast i kärlen. Våra chaufförer gör vad de kan för att skaka ut de fastfrusna påsarna, men kan inte skaka mer än vad kärlen klarar av utan att gå sönder.

Som fastighetsägare har du ett ansvar att sköta och underhålla kärlen för att underlätta hämtning av ditt avfall. En del av det ansvaret är att se till att påsarna är lösa i kärlen inför sophämtningen. Vintertid är fastfrusna matavfallspåsar som blir kvar i det bruna kärlet efter tömning ett vanligt problem, men det går att undvika.

Om du följer råden nedan underlättar du chaufförens arbete och får hela kärlet tömt.

Håll matavfallspåsen torr

Det viktigaste är att hålla matavfallspåsen torr, det går att slänga matavfall utan att papperspåsen blir blöt, följ bara dessa råd:

  1. Förvara alltid påsen i den särskilda påshållaren vi tillhandahåller, då kan luften cirkulera runt påsen vilket gör att fukten i matavfallet kan dunsta och påsen håller sig torr.
  2. Lägg lite hushållspapper i botten av påsen och blanda ner använt hushållspapper bland matavfallet.
  3. Skala frukt och grönsaker direkt ner i påsen.
  4. Låt blött matavfall rinna av ordentligt i diskhon eller i ett durkslag innan du lägger det i påsen.
  5. Byt påse ofta, gärna var tredje dag, även om det inte är så mycket i den

Ställ ut fuktiga påsar för att frysa till

Om du har följt våra råd ovan och påsen trots det är fuktig - ställ ut den för att frysa till innan den läggs i kärlet. Placera den under en hink så slipper du problem med att fåglar eller andra djur drar ut innehållet.

Se till att påsarna är lösa i kärlet

  • Ta för vana att alltid ruska på kärlet och ta loss fastfrusna påsar när du lägger i en påse i kärlet.
  • Om någon soppåse verkar fastna, lyft ur den och lägg den i en ny påse.
  • När du ställer ut kärlet för tömning - se till att alla påsar är lösa, kommer du inte åt dem för hand kan du använda ett kvastskaft eller en spade för att få loss påsarna.

Påsar kvar i kärlet efter tömning?

Skulle det ändå finnas påsar kvar i kärlet efter sophämtningen, se till att de är lösa och låt dem vara kvar till nästa gång sopbilen kommer. Det bruna kärlet för matavfall är väl tilltaget i storlek och bör räcka en hel månad. Det gör därför inte så mycket om några påsar blivit kvar. Vintertid uppstår inte heller några problem med lukt.

Fler vintertips för din sophämtning

Vinterns snö och halka innebär utmaningar vid sophämtning. För att det ska fungera bra både för dig och våra chaufförer är det viktigt att du tar del av våra vintertips.