Nu är det slut för i år

I dag, 28 juli, på mindre än åtta månader, har vi i världen förbrukat 2022 års ranson av jordens förnybara resurser och nått Earth Overshoot day, resten av året lever vi på lånade resurser.

Global Footprint Network (länken öppnas i ett nytt fönster) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en organisation som årligen räknar ut när vi på jorden har förbrukat årets ranson av naturens förbybara resurser. Beräkningarna grundar sig på flera olika mått som energikonsumtion, koldioxidutsläpp, fiske och skogsbruk.

Ju mer resurser ett land förbrukar i förhållande till antalet invånare, desto tidigare på året når just det landet sin Overshoot day. Skulle hela världen leva och konsumera som vi i Sverige gör hade jordens förnybara resurser tagit slut 3 april (länken öppnas i ett nytt fönster) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Tre fakta om Earth Overshoot Day

  1. 1971 beräknades resurserna ha tagit slut 25 december. Sedan dess har datumet inträffat tidigare och tidigare för varje år med vissa undantag, senast 2020 under Coronapandemin då datumet var 22 augusti.
  2. Om alla på jorden levde som Qatar eller Luxemburg skulle Overshoot day i år inträffa i början av februari.
  3. Indien är ett av 50 länder som aldrig når Overshoot day. Övriga 49 länder återfinns till största delen i Afrika men även i Asien och Centralamerika, det vill säga fattiga länder med låg levnadsstandard.

Minska ditt avfall - ett steg för att vända trenden

Våra Minimeringsmästare har i snart ett års tid inspirerats till hur de kan leva mer hållbart samtidigt som de tävlar mot andra hushåll i den stora Sverigekampen om att minska avfallet. Via länkarna nedan får du tips om hur du kan konsumera mer hållbart och minska dina avfallsmängder: