DVAs egna Minimeringsmästare är utsedd!

Under söndagen genomfördes den stora finalen av den ett år långa tävlingen Sveriges Minimeringsmästare. Vi gratulerar Emma Pihlstrand från Rättviks kommun som är DVAs stora vinnare!

Under ett år har Emma tillsammans med 25 andra hushåll från Dalarna tävlat mot varandra och cirka 200 andra hushåll i Sverige. De har utmanats i att minska sitt avfall och fått lära sig om hållbarhet och avfallsminimering genom föreläsningar och workshops. Tillsammans hade samtliga deltagande hushåll i Sverige minskat sitt totala hushållsavfall (restavfall, matavfall och förpackningar) med hela 45%!!

Enligt Emma har det svåraste under året varit att lägga om sina vanor, att tänka efter innan hon handlar. Hon såg snabbt att det mesta i mataffärerna kom i förpackningar och försökte hitta alternativ som inte var förpackade. Den mat jag äter ofta köper jag storförpackning av så blir det en stor förpackning istället för flera små. Roligaste var att under årets gång faktiskt se skillnaden i mängden avfall, att den minskade.

Under söndagen genomfördes finalen i en dalagemensam träff på Galaxen i Borlänge. På plats fanns deltagande hushåll från hela Dalarna och en blandning av politiker som representerade de olika avfallsföretagen. De inbjuda fick under en gemensam fika, mingla och reflektera över året. De fick funderar över om tävlingen gett dem nya vanor och kunskaper men också om deras medverkan har inspirerat andra.

Funderar du nu på hur du kan minimera ditt avfall? På frågan om vad Emma vill att vi ska ta med oss av hennes lärdomar från året blir att vanans makt är stor men när man ändrat om går det på automatik - alla bäckar små gör skillnad!