- Startsida
- Vatten och avlopp
- Anslutning till allmänt VA
Anslutning till allmänt VA

Om din fastighet ligger inom verksamhetsområde för allmänt VA kan den anslutas till de vattentjänster som verksamhetsområdet avser. Verksamhetsområdet är det område inom vilket vattenförsörjning, spillvatten och/eller dagvatten har ordnats eller ska ordnas genom allmänt VA.
Verksamhetsområdet beslutas av kommunen och regleras av lagar och bestämmelser.
Länklista (länkarna öppnas i nytt fönster)
- ABVA för Gagnef, Leksand och Rättvik
Pdf, 214.5 kB, öppnas i nytt fönster.
- ABVA för Vansbro
Pdf, 253.7 kB, öppnas i nytt fönster.
- Lagen om allmänna vattentjänster
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Nedan kan du läsa mer om hur du ansluter din fastighet till allmänt VA.
Begreppsförklaring
Vattentjänster = allmänt (kommunalt) vatten, spillvatten och dagvatten.
Vatten = dricksvatten för hushållsbehov.
Spillvatten = förorenat vatten från hushåll och verksamhet.
Dagvatten = ytligt avrinnande regn- och smältvatten samt dräneringsvatten.
Avlopp = samlingsbenämning för spill- och dagvatten.
VA = förkortning för vatten och avlopp.
LTA = Lätt Trycksatt Avlopp, dvs. att varje fastighet behöver ha en egen avloppspump för att pumpa bort sitt spillvatten.
Verksamhetsområde = ett avgränsat område inom vilket vatten- och avloppsförsörjning ska ske genom allmän VA-anläggning. Inom detta område har fastighetsägare rätt att ansluta fastighet till aktuell vattentjänst, likväl som skyldighet att betala VA-avgift för tjänsten.
Ligger min fastighet inom verksamhetsområdet?
Det finns tre möjliga verksamhetsområden som din fastighet kan omfattas av: dricksvatten, spillvatten och dagvatten. En eller flera av dessa kan gälla inom samma område.
Om du är osäker på om din fastighet ligger inom verksamhetsområde för allmänt VA kan du ta reda på det antingen genom att använda Länsstyrelsen Dalarnas planeringsunderlag (länk öppnas i nytt fönster) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller kontakta Dala Vatten och Avfall genom att fylla i detta självserviceformulär (länk öppnas i nytt fönster)
Öppnas i nytt fönster..
Om du vet att din fastighet ligger inom verksamhetsområdet för allmänt VA kan du ansöka om anslutning enligt instruktionen längre ner på denna sida.
Vad kostar det att ansluta till allmänt VA?
Anläggningsavgift
Anläggningsavgiften är den avgift som betalas för att ansluta en fastighet till det allmänna VA-nätet. Den beräknas efter gällande taxa. Vid tillbyggnad av din fastighet ligger det nya bygglovet som grund för avgiften.
Anläggningsavgiften beräknas utifrån förbindelsepunkt, servisledning och bostadsenhet. Avgiften beror också på hur din fastighet nyttjas, till exempel som privatboende eller för verksamhet. I enstaka fall tillkommer tomtyteavgift, dock ej vid anslutning till villa.
Anläggningsavgiften erläggs när förbindelsepunkt är upprättad och meddelad fastighetsägaren. Vid förändring inom fastigheten kan ytterligare anläggningsavgift tillkomma enligt gällande VA-taxa.
Brukningsavgift
Brukningsavgiften är en löpande avgift som består av en fast och en rörlig del. Den fasta avgiften betalas från det att förbindelsepunkten är upprättad och överlämnad, förutsatt att fastigheten har ett beviljat bygglov eller ligger inom detaljplanelagt område som avser bebyggelse. Den rörliga avgiften betalas från det att byggnad anslutits till det allmänna nätet och bestäms i regel av den mängd vatten du förbrukar.
Här hittar du gällande VA-taxa i din kommun (länk öppnas i nytt fönster). Öppnas i nytt fönster.
Hur ansöker jag om allmänt VA?
Om din fastighet ligger inom verksamhetsområde för allmänt VA kan du ansöka om att få ansluta fastigheten. För att ansöka om anslutning till allmänt VA behöver du fylla i och skicka in en Ansökan om VA-anslutning. Du hittar ansökningsblanketten här (länk öppnas i nytt fönster) Öppnas i nytt fönster.. Skrolla sedan ner till Kommunalt vatten och avlopp -> Anslutning till kommunal VA-anläggning och välj det formulär som passar in på din fastighet.
Kan jag ansöka om allmänt VA utanför verksamhetsområdet?
För att kunna anslutas till allmänt VA måste din fastighet i de allra flesta fall vara belägen inom verksamhetsområdet. Endast i undantagsfall medges anslutning av fastigheter utanför verksamhetsområdet. Har du frågor om din fastighet kan du höra av dig till oss genom att fylla i detta självserviceformulär (länk öppnas i nytt fönster) Öppnas i nytt fönster..
Hur lång tid tar det att ansluta min fastighet?
Hur lång tid det tar att ansluta din fastighet till allmänt VA beror på förutsättningarna. Tiderna i tabellen nedan är en uppskattning som kan skilja sig från fall till fall.
Förutsättning | Beräknad tid |
---|---|
Fastigheten finns inom verksamhetsområde och områdesledningarna finns klara | 3-6 månader efter det att Dala Vatten och Avfall tagit emot din ansökan |
Fastigheten finns inom verksamhetsområde men områdesledningar finns inte | 6-18 månader efter det att Dala Vatten och Avfall har tagit emot din ansökan |
Fastigheten finns inte inom verksamhetsområde | Dala Vatten och Avfall behöver göra en utredning. Skicka in en intresseanmälan så återkommer vi till dig |
Arbetsgång vid anslutning av din fastighet
Anslutning till fastigheten
Vi upprättar en förbindelsepunkt som normalt sett ligger vid fastighetsgränsen. Förbindelsepunkten är punkten där en fastighetens servisledning möter det allmänna ledningsnätet. Du som fastighetsägare har ansvar för ledningar från fastigheten fram till förbindelsepunkten. VA-huvudmannen ansvarar från förbindelsepunkten och ut till det allmänna ledningsnätet. Du som är fastighetsägare utför och bekostar ledningsdragning mellan förbindelsepunkten och din fastighet. Den ska utföras fackmannamässigt av behörig entreprenör som du anlitar.
Innan förbindelsepunkterna får nyttjas ska de formellt ha överlämnats till dig som fastighetsägare att ta i bruk och anläggningsavgiften vara erlagd.
Byggvatten
Vid nybyggnation ingår avgift för byggvatten. Det innebär att du får nyttja vatten innan det kopplats in i byggnad. Dock krävs att förbindelsepunkterna först överlämnats och att anläggningsavgiften är erlagd.
Installation av vattenmätare
Vi installerar vattenmätaren hos dig. Du som fastighetsägare ansvarar för att det finns en godkänd vattenmätarplats med konsol innan mätaren kan installeras. Läs mer om mätarplatsen under ”Mätarplats & placering” på sidan om vattenmätare (länk öppnas i nytt fönster) Öppnas i nytt fönster..