Måla vattenvänligt

Närbild på en trumpen fisk.

Har du koll på hur du ska hantera färgrester och penslar när du har målat? Tänk på att aldrig spola ner färgrester i avloppet.

Det är viktigt att du tar hand om målarfärger på rätt sätt och inte spolar ner färgrester i avloppet. Alla färger, även vattenbaserad och vattenlöslig färg samt färg som är miljömärkt eller benämns miljövänlig, är mer eller mindre skadliga för miljön. Sortera därför alla färgrester som farligt avfall.

Välj miljömärkt färg och lämna in färgresterna till Återvinningscentral, ÅVC.

Målarfärger

Alla färger innehåller ämnen som är mer eller mindre skadliga för miljön. Det gäller även vattenbaserad och vattenlöslig färg samt färg som är miljömärkt eller benämns som miljövänlig. Alla färger sorteras därför som farligt avfall. Det är viktigt att du tar hand om dina färgrester på rätt sätt.

Ingen målarfärg i avloppet

När du har målat är det viktigt att du ser till att göra rent rollers och penslar. Lösningsmedel och färgrester räknas som farligt avfall och får aldrig hamna i avloppet eller i de vanliga soporna.

Lämna till ÅVC

Ditt farliga avfall lämnar du till personalen på ÅVC. Tänk på att det du lämnar in ska vara tydligt märkt så att det kan tas om hand på bästa sätt för miljön.

Måla med miljömärkt färg

Välj färg som är miljömärkt med till exempel Svanen och/eller EU-blomman. Miljömärkta färger uppfyller stränga miljö- och kvalitetskrav men kom ihåg att även miljömärkt färg ska hanteras som farligt avfall.

Så här målar du med minsta möjliga påverkan på miljön

Vattenbaserad färg:

  • Torka bort färgrester från händerna innan du tvättar dina händer.
  • Stryk av penslar och rullar på tidnings- eller täckpapper. Pappret slängs i soppåsen.
  • Tvätta penslarna i en burk med vatten och låt dem stå kvar i vattnet ett dygn så att färgen lossnar. Därefter kan du skölja dem under kranen.
  • Låt burken med vatten stå några dagar så färgresterna sjunker till botten. Det klara vattnet kan du hälla ut i avloppet men burken med färgslammet lämnar du som farligt avfall till återvinningscentralen. Kom ihåg att skriva på burken vad den innehåller.


Lösningsmedelsbaserad färg:

  • Stryk av penseln på ett papper och doppa den i en burk med penseltvätt eller lacknafta. Pappret slängs i soppåsen. Penseltvätten i burken kan återanvändas tills den blivit alltför smutsig, då lämnas den till återvinningscentralen.
  • Stryk det mesta av färgen från penseln på ett papper och doppa penseln i en burk med lacknafta eller penseltvätt. Märk burken och lämna till en ÅVC.
  • Om du tar en paus från målandet och ska måla senare med samma färg, är ett bra tips att lägga penseln eller rollern i en tätförsluten plastpåse. Då behöver den inte rengöras mellan gångerna.
  • Om du har en helt tömd burk utan farosymbolerna dödskallen eller döda fisken kan den sorteras som plast- eller metallförpackning och lämnas till materialåtervinning. Tomma burkar med farosymbolerna dödskallen eller döda fisken ska du lämna som farligt avfall till ÅVC. Låt locket sitta kvar på förpackningen.
  • Burkar med färgrester lämnar du som farligt avfall till ÅVC.
  • Torra penslar och rollers samt papper sorterar du som restavfall.