Sådant som styr VA-verksamheten
-P-%C3%85-770x380.jpg)
VA-verksamheten styrs av många olika lagar och bestämmelser. Här presenteras några av dem.
Miljöbalken
Miljöbalken är en ramlag för miljölagstiftning. Den trädde i kraft den 1 januari 1999. Miljöbalken ska främja en hållbar utveckling som innebär att kommande generationer försäkras en hälsosam och god miljö.
Vattentjänstlagen
Bestämmelserna i Vattentjänstlagen, lagen om allmänna vattentjänster (SFS 2006:412), ska säkerställa att vattenförsörjning och avloppsvattenrening ordnas i ett större sammanhang, med hänsyn till skyddet för människans hälsa och miljö. Lagen reglerar kommunens, huvudmannens och fastighetsägarens skyldighet och ansvar.
ABVA
"Allmänna bestämmelser för användande av kommunens allmänna vatten- och avloppsanläggningar".
I ABVA:n finns information om rättigheter och skyldigheter vad gäller din kommuns vattentjänster.
- Exempelvis så är rätten att bruka vattentjänster knuten till fastigheten och inte till fastighetsägaren. Det innebär att abonnemanget följer med fastigheten vid försäljning.
- Här regleras också att du som fastighetsägare är skyldig att erlägga avgifter för att bidra till kommunens kostnader för vattenförsörjningen.
- Samt att kommunen har rätt att stänga av vattnet för att åtgärda läckage och göra reparationer på det allmänna ledningsnätet.
Livsmedelsverkets regler för dricksvatten
Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel. Livsmedelsverket utfärdar föreskrifter för dricksvatten, och VA-huvudmannen upprättar program för egenkontroll av sin verksamhet. Den offentliga kontrollen utförs av den lokala tillsynsmyndigheten, vanligtvis kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd.