Spola rätt i hemmet

Bara kiss, bajs och toalettpapper får spolas ner i toaletten.

Vi behöver värna om vårt fina vatten och vår härliga natur. Föremål och ämnen som felaktigt spolas ner i avloppet kan orsaka stopp eller förorena våra vattendrag. Men vad får man egentligen spola ner i avloppet?

I toaletten får du bara spola ner sådant som passerat genom kroppen och toalettpapper. Föremål och ämnen som kan orsaka stopp eller förorena våra vatten hör inte hemma i avloppet. Tops, hushållspapper och våtservetter är exempel på vanliga föremål som spolas ner och orsakar stopp i avloppsledningarna.

Vi har alla ansvar för att det spill- och dagvatten vi släpper ut från vår fastighet till de kommunala ledningarna inte innehåller föremål eller andra oönskade ämnen.

För företag och industrier kan särskilda regler gälla - läs mer om dem här (länk öppnat i ny flik) Öppnas i nytt fönster..

Vad får spolas ner i toaletten?

Vad ska spolas ner i toaletten?

Kiss, bajs och toalettpapper är det enda som ska spolas ner i toaletten.

Vad ska inte spolas ner?

Allt annat.

Vad spelar det för roll om jag spolar ner en tops?

Dina tops bidrar till ett gigantiskt skräpberg. Tillsammans i Sverige spolar vi ner 10 000 ton skräp varje år i avloppet. Detta trots att 9 av 10 svenskar tycker att skräp i toaletten är oacceptabelt, enligt en undersökning Svenskt Vatten gjort genom Sifo. För att undvika risken att det slängs skräp i toaletten kan en enkel åtgärd vara att ha en papperskorg på toaletten och att göra alla i hushållet uppmärksamma på denna fråga och hur man spolar rätt.

Kan ni inte bara ta hand om skräpet som spolas ner?

Det tar mycket energi och resurser i anspråk att hantera allt skräp. Det är inte heller så enkelt som att bara plocka upp skräpet ur avloppsvattnet. Innan skräpet ens når avloppsreningsverket kan det orsaka stopp i pumpar och ledningar. Skräpet kan även förstöra eller stoppa reningen av avloppsvattnet och därmed bidra med betydligt mer föroreningar. Allt detta skulle kunna undvikas om alla slängde sin tops eller våtservett i en papperskorg i stället för i toaletten.

Allt flytande kan väl spolas ner, vattnet renas ju?

Det är en ständigt ökande mängd kemikalier som spolas ner i toaletten, från hygienprodukter och rengöringsmedel till läkemedelsrester. Våra avloppsreningsverk är inte byggda för att hantera dessa. Trots det så renas vattnet från en hel del kemikalier. Risken finns dock att kemikalierna kan störa den avancerade reningsprocessen som finns i avloppsreningsverken. En enkel sak du kan göra är att se till att lämna alla kemikalier, rengöringsmedel och överblivna färgslattar till återvinningscentralen för ett säkert omhändertagande.

Spola inte ner fett i avloppet

Häll inte matolja eller fett i avloppet. Det ställer till problem både hemma hos dig och i vår gemensamma avloppsanläggning. Återvinn ditt fett istället.

Fett är en stor orsak till stopp i avloppsledningarna. Det beror på att när fettet kommer ner i ledningen stelnar det och bildar fettproppar. I värsta fall kan ett stopp leda till översvämning hos dig eller din granne.

Så undviker du fett i avloppet:

  • Torka ur stekpannor och kastruller som innehåller stekfett med hushållspapper. Lägg sedan pappret i rest- eller matavfallet.
  • Häll använt, avsvalnat flytande matfett i en förpackning av plast, glas eller metall. Ta med dessa till någon av våra återvinningscentraler. Där finns särskilda behållare för flytande matfett.

Exempel på flytande matfett:

  • Frityrolja, solrosolja, rapsolja, olivolja och annan matolja
  • Dressing
  • Oljan från soltorkade tomater, fetaost, vitlök och liknande
  • Grillmarinad
  • Olivspad

Avfallskvarn

Olika riktlinjer kommuner emellan

I kommuner där biogas produceras i reningsverken är det nermalda matavfallet något positivt. Den funktionen finns inte i reningsverken i våra fyra kommuner. Matavfallet blir i stället till biogas och biogödsel efter utsortering, vilket innebär att det istället är positivt att få in så mycket utsorterat matavfall från hushållen som möjligt. Det är en anledning till att riktlinjerna om avfallskvarnar (matavfallskvarnar) också kan skilja sig åt mellan kommunerna.

Utsortering av matavfall

Ditt matavfall gör stor nytta om du sorterar ut det i en speciell papperspåse som du sedan lägger i det bruna kärlet som sopbilen tömmer. Matavfallet återvinns då till biogas och biogödsel. I stort sett allt ditt matavfall kan slängas i papperspåsen. Detta är enligt det nationella målet för återvinning av matavfall och enligt beslut hos kommunfullmäktige.

Läs mer om matavfall här.

Strävan efter en giftfri miljö

Kemikalieanvändningen i vårt samhälle är hög. Idag hittas miljögifter i grundvatten, sjöar och vattendrag. Ibland till och med i halter som överskrider EU:s miljökvalitetsnormer.

Du kan bidra genom att bara spola ner naturliga ämnen i avloppet - inga färgrester, kemikalier, lösningsmedel eller läkemedel. Nerspolade kemikalier kan påverka reningsprocessen i reningsverket och skadliga ämnen riskerar då att hamna i kretsloppet av vatten och näringsämnen. Använd gärna miljömärkta rengöringsmedel och lämna in gamla mediciner på apoteket.

Äng med rikligt av sommarblommor.