Bevattningsrestriktioner

Exempelbild.

När det finns risk för vattenbrist kan vi införa bevattningsrestriktioner. Här får du mer information om vattenläget och vad som gäller vid olika restriktioner.

Vid bevattningsförbud skickar driftinformation via vår app till dig som bor i aktuellt område. Ladda ner vår app på dalavattenavfall.se/app (länken öppnas i samma fönster).

Våra nivåer vid bevattningsrestriktioner

Nivå 0 är ett "normalläge" och det råder inga särskilda restriktioner. Även i ett normalläge ska du tänka på att använda vatten hållbart.

Nivå 1: Bevattningsbegränsningar

Det råder inget förbud, men vi uppmanar dig att sköta bevattning och större uttag av vatten under bestämda tider.

Nivå 2: Bevattningsförbud

Vid bevattningsförbud ska du enbart använda allmänt dricksvatten till det allra viktigaste som mat, dryck, personlig hygien och tvätt/städ.

Nivå 3: Nödvatten

Om dricksvatten inte kan levereras via vattenledningarna ställer vi ut vattentankar vid trygghetspunkter eller andra bestämda platser.

Bevattningsbegränsningar

Vid längre perioder med värme och torka ökar vattenanvändningen och distributionen av dricksvatten är inte i takt med förbrukningen. Systemet hinner helt enkelt inte med att skicka ut vatten i samma takt som det används.

Då kan vi införa bevattningsbegränsningar i form av datumbevattning för att vattnet ska räcka till alla.

Bevattningsförbud

Ett bevattningsförbud kan införas om det blir vattenbrist på grund av exempelvis låga grundvattennivåer eller hög förbrukning och kapacitetsbrist i uttagsbrunnar. Förbud införs när det finns risk att det närmar sig en kris för dricksvattenproduktionen.

Vid bevattningsförbud ska du enbart använda allmänt dricksvatten till det allra viktigaste:

  • mat
  • dryck
  • personlig hygien som dusch
  • tvätt och städ

Det är förbjudet att använda allmänt dricksvatten för att:

  • vattna gräsmattor, blommor eller annan växtlighet med vattenslang eller vattenspridare (bevattning får ske med vattenkanna, men vattna sparsamt)
  • vattna fotbollsplaner, tennisplaner och liknande
  • fylla pooler eller byta ut vatten i pooler och spabad
  • högtryckstvätta exempelvis fasader, trädäck, markbeläggning och fordon

Bevattningsförbudet gäller för privatpersoner, fastighetsbolag, företag, lantbrukare – alla som använder allmänt dricksvatten. Genom att följa förbudet hjälper du till att spara på grundvattnet så att det räcker till viktiga samhällsfunktioner som vårdcentraler, storkök, skolor, äldreboenden, restauranger och för det grundläggande hushållsbehovet hemma.