Mekaniska vattenmätare

Denna modell av mätare ska bytas ut mot smarta vattenmätare. År 2030 förväntas alla mekaniska vattenmätare vara utbytta i kommunerna Gagnef, Leksand, Rättvik och Vansbro.

Innan din vattenmätare byts ut finns den information du behöver veta om mekaniska vattenmätare i plusboxarna nedan.

Fakta om vattenmätaren

Mätarens nummer (identifikation) står på mässingsringen under mätarlocket. Numret identifierar i vilken fastighet mätaren är installerad, fabrikationstyp och vilket flöde (storlek) mätaren kan ge.

Det svarta kugghjulet snurrar när vattnet används. Räkneverket i mätaren visar antalet kubikmeter. De små visarna visar från vänster till höger antalet deciliter, liter, 10 liter, 100 liter och så vidare. När du läser av din mätare ska du bara redovisa antalet kubikmeter, det som de fem inramade siffrorna anger.

När man nyss bytt vattenmätare kan det ligga kvar en luftbubbla under glaset, men den försvinner oftast efter ett tag.

Läs av mätaren rätt

Närbild på vattenmätare.

Så här läser du av vattenmätaren:

Kontrollera att du läser av rätt vattenmätare. På avläsningskortet står ett mätarnummer som även finns på vattenmätaren.

Rapportera bara in de fem inramade siffrorna som står i fönstret på mätaren.

Fyll i din självavläsning på avlasning.se

I brevet med självavläsningskortet finner du användarnamn och lösenord för inloggning till www.avlasning.se. På självavläsningskortet hittar du även mätar numret för den vattenmätare du ska registrera.

Här loggar du in på avlasning.se. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skicka in mätarställning

En gång per år avläser du mätaren och skickar in mätarställningen till oss. Det ger oss en uppgift på hur stor din vattenförbrukning varit under senaste året och vi justerar kommande fakturor efter detta. Det kan innebära antingen en högre eller lägre avgift på nästa faktura.

Det är viktigt att du som kund årligen gör denna avläsning så inte fakturor till dig under lång tid baseras på felaktig förbrukning. Läs mer om återbetalning.

Vi skickar ett brev med information och avläsningskort tillsammans med fakturan i juni.

Välj metod

Du kan rapportera in mätarställningen på flera olika sätt. I brevet vi skickar dig finns information samt ett användarnamn och lösenord som du kan komma att behöva.

Dessa rapporteringsmetoder kan du välja mellan:

Påminnelse om avläsning

Vi skickar ut en påminnelse om mätarställningen inte rapporterats in senast det datum som står på avläsningskortet (eller om den varit felaktig så vi inte kunnat registrera den). Påminnelsen kommer tillsammans med nästa faktura.

När avläsningssidan är stängd

Här kan du registrera din vattenmätarställning de perioder när vår tjänst hos idata är stängd. Vi hanterar då din anmälan manuellt.
Formulär för att manuellt registrera din vattenmätarställning (sidan öppnas i ett nytt fönster). Länk till annan webbplats.

Har du inte fått något självavläsningskort?

I samband med juni-fakturan skickar vi ut ett självavläsningskort till de hushåll som har kommunalt vatten och/eller avlopp och har en vattenmätare installerad. Har du inte fått något självavläsningskort kan det bero på någon av följande orsaker:

  • Har du under samma år fått en ny vattenmätare installerad har vi redan registrerat din vattenmätarställning och du får ett nytt självavläsningskort nästa år.
  • Har du redan registrerat din vattenmätarställning till oss under årets första 6 månader skickar vi ut ett nytt självavläsningskort nästa år.

Stämmer inget av ovanstående orsaker på dig och du ändå inte fått något självavläsningskort kan du alltid kontakta oss på telefonnummer 0247 - 44 100 så hjälper vi dig.

Misstänker du läckage?

Om du misstänker att du har en vattenläcka i din fastighet kan du läsa mer nedan om hur du kan lokalisera läckan på egen hand.

Den mekaniska vattenmätaren har ett svart kugghjul som snurrar så fort du använder vatten i fastigheten. Om den snurrar hela tiden kan det finnas en vattenläcka i din fastighet. Du kan lokalisera läckan genom att systematiskt stänga av vatten i fastigheten och när det svart kugghjulet stannar helt är vattenläckan lokaliserad, det kan exempelvis vara en läckande toalett eller en droppande kran.