Så här sorterar du värmeljuskoppen

bild på värmeljushållare

Under vinterhalvåret tänder fler av oss levande ljus för att lysa upp i mörkret. Frågan kring hur metallkoppen kring värmeljuset ska sorteras är aldrig större än just då. Så var ska vi då lämna metallkoppen och vad gäller med den lilla plattan/vekeshållaren i metallkoppen? Nedan finner du svaren på dina frågor!

Gör så här:

1. Pilla loss vekeshållaren från koppen.

2. Lämna koppen och vekeshållaren i containern för metallskrot på våra återvinningscentraler - INTE på återvinningsstationerna.

Här hittar du öppettider och information för våra återvinningscentraler (länken öppnas i samma fönster).

Varför ska vekeshållaren tas bort från själva koppen?
Vekeshållaren och koppen är gjorda av olika metaller, järn respektive aluminium. I återvinningsprocessen sorteras järnet ut med hjälp av magneter. Om vekeshållaren då sitter fast i koppen följer hela koppen med när järnet sorteras ut. Eftersom aluminium smälter vid lägre temperatur än järn brinner det upp i järnets återvinningsprocess och vi går miste om möjligheten att återvinna aluminiumet till nya produkter.

Aluminiumframställning är mycket energikrävande och genom att återvinna värmeljuskopparna sparas 95 % av den energi det åtgår att tillverka ny aluminium. Framförallt sparar vi på den aluminium som finns i jordskorpan.

Varför ska värmeljusen inte längre lämnas på återvinningsstationen?
2015 ändrades EU:s direktiv för producentansvar och värmeljus räknas sedan dess inte som en förpackning. Det innebär att värmeljusproducenter inte betalar någon avgift till Förpacknings- och tidningsinsamlingen AB (FTI AB) för att dom ska samla in och återvinna koppen. Det är numer kommunerna (Dala Vatten och Avfall) som har ansvaret för insamlingen.

Missvisande skyltning på återvinningsstationer
Det kan finnas gammal och felaktig skyltning på behållarna för metallförpackningar på återvinningsstationerna (ÅVS) som säger att värmeljus ska lämnas där. Dala Vatten och Avfall kommer se över skyltningen under våren 2024.

Undrar du över hur du ska sortera andra saker också?
I appen Mitt DVA finns en sorteringsguide där du kan söka på över 2.000 produkter för information om hur de ska sorteras.