Ledningsanvisning

Rejäla rör i backen.

Ska du gräva eller borra i marken eller vill veta vilka ledningar som finns på din tomt av annan orsak?

Innan du börjar gräva eller borra är det viktigt att ta reda på om det finns några ledningar eller kablar i marken. Detta gör du enklast genom webbtjänsten Ledningskollen som är gratis att använda. Att gräva på en plats utan att först veta vart om det finns rör eller kablar i marken innebär en stor risk. Grävning, borrning och andra markarbeten på den egna fastigheten är fastighetsägarens ansvar och den som orsakar skador på annans egendom eller gräver av en ledning kan bli betalningsskyldig.

Läs mer om Ledningskollen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.

Om ledningskollen:

Du skapar en konto i Ledningskollen och ställer din förfrågan genom att mata in information och rita in området på en karta. Informationen skickas sedan till alla ledningsägare som är anslutna till Ledningskollen och som har en infrastruktur i närheten av det område som förfrågan gäller. Inom några dagar får du svar på din förfrågan.

Du kan välja att skapa ett ledningsanvisningsärende eller ett projekteringsärende beroende på om du ska gräva eller borra i närtid eller vill veta vilka ledningar som finns på din tomt av andra orsaker.