Dricksvatten

Fyller ett glas med kranvatten.

Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel. Nedan kan du läsa mer om var ditt vatten kommer ifrån, vattenkvalitet, vattenkontroller och hur vattenskyddsområden säkrar vattentillgången nu och i framtiden.

Vatten är ett evigt kretslopp. För att du ska få vatten i din kran hämtar vi vatten från en vattentäkt i naturen. Därefter renas vattnet i något av våra vattenverk och levereras till din kran via ledningsnätet. När du använt dricksvattnet rinner det ner i avloppet, via ledningsnätet till ett reningsverk. Där renas det i flera steg innan vattnet återlämnas till naturen och släpps ut i ett vattendrag.

Vatten har en stor roll i vår vardag. Enligt Svenskt Vatten (länk öppnas i nytt fönster) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. så använder en person i Sverige i genomsnitt 140 liter vatten varje dag. Av dessa går endast tio liter åt till mat och dryck, medan resten används till att duscha, spola i toaletten, tvätta och diska. Det som hamnar i vattnet och därefter i vattnets kretslopp påverkar miljön och vår framtida vattenkvalitet. Därför är det viktigt att du tänker på vad du spolar och sköljer ner i avloppet och släpper ut i dagvattenbrunnarna.

Så produceras och renas vårt vatten

Allt vatten som produceras inom Dala Vatten om Avfalls verksamhetsområde kommer ifrån grundvattnet. Grundvattnets höga kvalitet medför att det inte behövs någon omfattande reningsprocess i de flesta av våra vattenverk. Före vattnet distribueras i ledningsnätet passerar det ett UV-ljus för desinfektion. Övrig behandling som kan förekomma är järn- och manganreduktion, luftning samt pH-justering.

Vattenkvalitet och kontroll

I Sverige är det självklart att vi ska kunna dricka vatten direkt ur kranen utan att bli sjuka. Vi vill inte heller att dricksvattnet ska vara grumligt, färgat eller lukta illa. För att reglera detta finns det kvalitetskriterier som vattnet måste uppfylla för att vara godkänt som dricksvatten och livsmedel.

Vattnets kvalitet beror på hur marken och omgivningen är beskaffad. Vattnets temperatur, miljön i vattenledningarna och vattnets uppehållstid i ledningen påverkar också vattenkvaliteten. Eventuella problem med dricksvattnet beror oftast på att förorenat vatten tränger in i dricksvattennätet genom en olyckshändelse eller på att för låg omsättning ger lång uppehållstid i ledningen.

Halterna av järn och mangan i vårt råvatten är generellt sett låg, liksom mängden mikroorganismer. Endast i ett fåtal vattenverk behöver vi reducera järn- och manganhalterna. Det vatten vi levererar innehåller låga halter av fluor, ett ämne som finns naturligt i marken. En liten mängd fluor i dricksvattnet är dock bra eftersom det motverkar karies. Högre halter kan ge fläckar på tänderna.

För att säkerställa kvaliteten på dricksvattnet tar Dala Vatten och Avfall regelbundet vattenprover från vattenverk, ledningsnät samt ute hos våra användare. Proverna bedöms sedan mot kraven som återfinns i Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten som livsmedel.

Det är kommunerna som utför den lokala myndighetskontrollen och ser till att vi som dricksvattenproducent följer föreskrifterna.

Om du vill läsa mer om vattenkvalitet och kontroll kan du gå in på Livsmedelsverkets hemsida (länk öppnas i nytt fönster). Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mjukt eller hårt vatten

Vattnets innehåll av kalcium och magnesium avgör hårdhetsgraden. Ju mindre mängd av ämnena desto mjukare vatten. Ett mjukt vatten ökar risken för korrosionsangrepp medan ett hårt vatten kan ge kalkavlagringar t.ex. i ledningar och på porslin.

Hårdhetsgrad

Vattnets hårdhet mäts i tyska grader som skrivs °dH. Gränserna är inte absoluta och det kan finnas tillfällen då gränserna sätts annorlunda. Antalet kategorier kan också variera.

Mjukt vatten 0-7 °dH
Medelhårt vatten 7-10 °dH
Hårt vatten 10-15 °dH

I tabellerna nedan kan du se värdena för pH och °dH i vattnet från våra olika vattenverk.

Gagnef kommun

Vattenverk

pH

Hårdhet (°dH)

Björbo

7,7

4,5

Bäsna

9,1

7,9

Dala-Floda, Mockfjärd

7,8

3,0

Mockfjärd


4,0

Gagnef

7,9

8,3

Leksand kommun

Vattenverk

pH

Hårdhet (°dH)

Tibble,Ullvi,Häradsbygden,Insjön,Djura,Ålkilen

8,0

7,8

Åkerö, Karlsarvet, Västanvik, Alvik, Siljansnäs

7,9

7,2

Centrala Leksand

8,0

7,8

Tällberg

8,1

7,8

Rättvik kommun

Skriv tabellbeskrivning här

Vattenverk

pH

Hårdhet (°dH)

Boda

7,8

4,8

Dalfors

8,2

5,1

Dådran

7,5

2,6

Furudal

7,6

3,1

Kärvsåsen

7,7

11,0

Rättvik, Vikarbyn

8,0

7,0

Vansbro kommun

Skriv tabellbeskrivning här

Vattenverk

pH

Hårdhet (°dH)

Dala-Järna

7,8

3,3

Lindesnäs

7,4


Nås

8,2

3,8

Sågen

8,0

7,4

Vansbro, Skamhed, Uppsälje

7,9

5,0

Äppelbo

7,9

4,5

PFAS

Under 2023 införde Livsmedelsverket nya dricksvattenföreskrifter. I dessa finns gränsvärden för PFAS som kommer att börja gälla från och med 1 januari 2026.

Vad är PFAS?

PFAS, även kallade högfluorerande ämnen, är ett samlingsnamn för en mängd kemiska ämnen som är industriellt framställda. De har en mängd olika användningsområden på grund av deras vatten-, smuts- och fettavvisande egenskaper. Bland annat används de i rengöringsmedel, impregneringsmedel och brandsläckningsskum. De är väldigt långlivade och bryts ned extremt långsamt i miljön, vilket gör att de kan återfinnas både i dricksvatten och i mat.

Provtagning PFAS med anledning av nya nationella gränsvärden

Dala Vatten och Avfall (DVA) har tagit dricksvattenprover där man analyserat PFAS inför att de nya gränsvärdena träder i kraft 2026. Gränsvärdena är baserade på två grupper av PFAS-ämnen, PFAS 4 och PFAS 21, där siffran 4 eller 21 indikerar hur många och vilka varianter av ämnet som inkluderas i gränsvärdet. PFAS-halterna i det dricksvatten som DVA levererar ligger med god marginal under de kommande gränsvärdena.

Vill du läsa mer?

Mer information om PFAS kan bland annat fås på följande sidor (länkar öppnas i ny flik):

Vattenskyddsområden

Vattenskyddsområden finns till för att skydda vattentillgångar som är viktiga för dricksvattenförsörjningen. Skyddet behövs för att vi och kommande generationer ska ha fortsatt god tillgång till dricksvatten av god kvalitet. Vattenskyddsområdets avgränsning beror på hur grundvattnet rör sig genom marken till vattentäkten. Inom vattenskyddsområden finns särskilda restriktioner om vad man får göra. Dessa finns att läsa i de så kallade skyddsföreskrifterna för respektive vattenskyddsområde, vilka du kan hitta i Naturvårdsverkets kartverktyg (länk öppnas i ny flik) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. genom att trycka på ett vattenskyddsområde i kartan.

Inom Dala Vatten och Avfalls verksamhetsområde finns 20 aktiva vattentäkter. Dala Vatten och Avfall arbetar kontinuerligt med att säkerställa att vattenskyddsområdena med sina föreskrifter har den omfattning som krävs för att möta dagens krav på skydd. Detta innebär att vi ibland behöver planera för nya vattenskyddsområden eller revidera och uppdatera befintliga skyddsföreskrifter.

För dig som bor eller verkar inom ett vattenskyddsområde

Restriktionerna inom vattenskyddsområdet gäller för verksamheter och markanvändning som kan medföra risk för förorening av grundvattnet. Till exempel kan det förekomma krav på tillstånd för jord- eller bergvärmeanläggningar, schaktning, avlopp, skogsbruksåtgärder, timmerupplag, snöupplag, väghållning, bekämpningsmedel och gödsling. På vissa platser inom ett vattenskyddsområde är vissa typer av markanvändning och verksamheter förbjudna. Det är alltid den enskildes eller ett företags skyldighet att hålla sig informerad om vilka föreskrifter som gäller om man bor eller verkar inom ett vattenskyddsområde, även om man bara tillfälligt vistas eller arbetar i vattenskyddsområdet.

Vattenskyddsområden delas in i olika zoner. Det innebär att högre respektive lägre krav kan ställas på verksamheter i olika zoner beroende av hur känslig marken är för förorening.

Det är viktigt att känna till om man bor inom ett vattenskyddsområde och vilka regler som gäller. Är du osäker kan du kontakta oss på Dala Vatten och Avfall eller kommunens miljöavdelning. På Naturvårdsverkets webbplats (länk öppnas i nytt fönster) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns också en karta med Sveriges vattenskyddsområden utmärkta, där hittar du skyddsföreskrifterna för varje område genom att trycka på området i kartan.

Pågående arbeten med vattenskyddsområden

Information om pågående arbeten med vattenskyddsområden inom Dala Vatten och Avfall hittar du här (länk öppnas i samma fönster).