Vi måste minska mängden avfall

I Sverige är vi duktiga på att ta hand om vårt avfall, 99 % av allt insamlat avfall återvinns till nya produkter eller energi. Samtidigt fortsätter mängden avfall att öka medan jordens resurser är begränsade. Om alla på jorden skulle konsumera som vi gör i Sverige skulle vi behöva mer än fyra jordklot. Därför är det viktigt att vi alla hjälps åt med att minska mängden avfall som uppstår.

På våra avfallssidor hittar du information som hjälper dig att bidra till en mer hållbar avfallshantering, för en bättre miljö idag och för kommande generationer!

Driftinformation

Just nu finns inga rapporterade driftstörningar.
Höstlöv på frostigt gräs

Matavfallspåsar till frukt & grönt

Efter att en skatt på tunna plastpåsar på 30 öre och för bärkassar i plast på 3 kr infördes har många livsmedelsbutiker börjat erbjuda papperspåsar i frukt- och gröntdisken. I många fall går dessa att återanvända som matavfallspåse. Här finns tipsen för dig som av som använder matavfallspåsar för frukt och grönt

Fastfrusna matavfallspåsar

Kalla nätter och minusgrader kan orsaka problem med fastfrusna påsar i framförallt matavfallskärlet. Som fastighetsägare är du ansvarig för att påsarna är lösa och kärlen går att tömma när vi hämtar ditt avfall. Ta del av våra råd för hur du slipper att matavfallspåsen fryser fast i kärlet.

Sopkärl vid träd i sommartid.

Felanmäl överfull eller stökig ÅVSlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Återvinningsstationerna (ÅVS) används flitigt under pandemin. När sorteringen ökar och större mängder förpackningar och tidningar lämnas på rätt ställe blir det oftare överfullt och tyvärr även stökigt.

Om du kommer till en överfull eller stökig ÅVS felanmäler du det enkelt hos FTI.