- Startsida
- Avfall och återvinning
- Avfall från företag och verksamheter
- Verksamheter- Matavfallspåsar
Verksamheter- Matavfallspåsar och tillbehör
Allt matavfall ska sorteras ut och läggas i de bruna kärlen. Både hushållen och verksamheter skall använda matavfallspåsar i papper till detta
Matavfallspåsar i papper har ersatt de tidigare Bio-bagsen
Alla verksamheter i Leksand, Rättvik, Gagnef och Vansbro ska endast använda godkända papperspåsar och papperssäckar för att sortera ut matavfallet.
Sedan några år tillbaka komposterar vi inte matavfallet, istället rötar vi det för framställning av biogas och biogödsel. Det är något vi är både stolta och glada över eftersom vi nu får ut största möjliga miljönytta av matavfallet samtidigt som vi har möjlighet att uppfylla de nationella miljömålen som säger att även energin i matavfallet ska tas omhand. Bioplastpåsarna är dock inte anpassade för rötning och orsakar problem. Därför får endast papperspåsar och papperssäckar användas
Det är inte tillåtet att som verksamhet ta av de påsar som finns i anslutning till exempelvis matvarubutiker, dessa är endast för hushållen. Hushållen betalar för dessa påsar via den fasta delen av avfallstaxan. Som verksamhet ska ni i stället beställa era matavfallspåsar antingen via oss, eller via egen vald leverantör som tillhandahåller godkända påsar.
Nedan finns information om vart påsar och tillbehör går att beställa.
Krav på separering av bio-avfall (matavfall) från förpackningar
Från 1 januari 2024 ska den som har en förpackning som innehåller bioavfall (matavfall) se till att förpackningen skiljs från innehållet. Livsmedelsbutiker och andra likdanande verksamheter med större mängder kan utöver att klassa det som avfall se över möjligheten att returnera utgångna produkter samt också ansöka om dispens hos kommunal tillsynsmyndighet gällande krav på utsortering vid källa.
Läs gärna mer på Naturvårdsverkets webbplats (länk öppnat i nytt fönster) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Köpa påsar och tillbehör
Beställning via webbformulär
Papperspåsar
Papperspåsar och papperssäckar kan beställas via ett webbformulär här på vår webbplats. Därefter levereras de till er anläggningsadress via vår entreprenör. Återvinningscentralerna tillhandahåller inte längre påsar för utsortering av matavfall. Följ nedan länk för att komma till beställningsformuläret.
Formulär Beställ matavfallspåsar till verksamhet
Egen leverantör
Vill ni hellre köpa säckar och påsar från en egen leverantör går det bra så länge säckarna och påsarna uppfyller kraven på papperspåsar för matavfallsinsamling. Några exempel på leverantörer är SanSac, Svenco, Stenqvist och Jonsac.
För papperspåsar gäller följande:
- Påsen ska vara avsedd för rötning.
- Påsen ska vara biologiskt nedbrytbar och uppfylla kraven enligt standarden SS EN-13432.
- Påsen ska bestå av vattenavvisande högtöjbart, våtstarkt kraftpapper. Påsen ska vid normal hantering släppa igenom fukt, men inte vätska.
- Påsens papper ska vara minst 70 g/mm
Beställning av tillbehör från egen vald leverantör
Beställning av tillbehör sker från egen vald leverantör. Se exempel på tillbehör under fliken " Vilka papperspåsar och tillbehör finns?"
Varför behöver vi övergå från bioplastpåsar till papperspåsar?
Bioplastpåsar är gjorda för kompostering
Tidigare komposterade vi matavfallet och för denna behandlingsform fungerade bioplastpåsar bra, de hann brytas ner fullständigt i den industriella komposteringsprocessen som pågick under flera månader.
I dag rötar vi matavfallet
Sedan några år tillbaks komposterar vi inte matavfallet, istället rötar vi det för framställning av biogas och biogödsel. Det är något vi är både stolta och glada över eftersom vi nu får ut största möjliga miljönytta av matavfallet samtidigt som vi har möjlighet att uppfylla de nationella miljömålen som säger att även energin i matavfallet ska tas omhand. Bioplastpåsarna är dock inte anpassade för rötning och orsakar följande problem:
- De fastnar i maskinerna i den förbehandlingsanläggning i Borlänge som förbereder matavfallet innan det skickas vidare till rötning. Konsekvensen blir återkommande och kostsamma driftstopp.
- Det blir plastrester kvar i matavfallet som går till rötning. Plastresterna hinner inte brytas ner i rötningsprocessen och resultatet blir att plast sprids på åkrar med biogödseln, vilket givetvis inte är bra.
Vilka papperspåsar och tillbehör finns?
Det finns både papperspåsar och papperssäckar, samtliga är tillverkade av förnyelsebar råvara, är helt nedbrytningsbara och bidrar positivt till rötningsprocessen. Papperet är vattenavvisande och fukttåligt och framtaget speciellt för att användas till matavfall.
Tillbehören beställs från egen vald leverantör. Några exempel på leverantörer är SanSac, Svenco, Stenqvist och Jonsac.
Papperssäck 45 liter
45-liters säcken är gjord av dubbla lager vattenavvisande kraftpapper. Den upplevs av många som mer stabil att använda och hantera än bioplastpåsen och är lämplig för de livsmedelsverksamheter där större mängder matavfall uppstår.
Säckhållare
Till säcken finns en säckhållare (vagnen på bilden) att köpa till
Sorteringstunna 37 liter
45-literssäcken kan användas i den gröna tunnan på 37 liter som många livsmedelsverksamheter redan har och i dag använder tillsammans med biobags.
Säcken går inte att vika ner runt kanten på tunnan men de verksamheter som har använt den upplever att det fungerar bra ändå - genom att vika ner kanten på säcken håller den sig öppen och står stadigt i tunnan.
Avrinningskit
För avrinning av blött matavfall. Används med fördel i disken där mycket blött matavfall kommer in. Består av en 25 liters hink och sil i maskindiskbar polyeten samt ett förkromat rullstativ med länkhjul.
Rullstativ
Rullstativet passar även till 37-literstunnan och går att köpa separat.
Papperspåse 22 liter - för livsmedelsverksamheter
22-literspåsen är gjord av ett enkelt lager papper och har förstärkt botten. Den är lämplig att använda i livsmedelsverksamheter med mindre mängder och torrare matavfall.
Trådställning
Om man önskar kan man köpa till trådställningen som syns på bilden.
Papperspåse 9 liter - för verksamheter och hushåll
För att påsen ska fungera bra bör den förvaras i tillhörande hållare som ventilerar påsen och dess innehåll så att fukten kan avdunsta. Ta del av våra tips för hur du håller matavfallet och påsen torr.
Kan utöver användning i hushåll även användas i t.ex. personalutrymmen i företag eller på avdelningar i förskola och äldreboenden. Observera att det inte är tillåtet för verksamheter att ta av de påsar som finns tillgängliga i ex matvarubutiker, dessa är för hushåll.
Tips för att få papperspåsarna och säckarna att fungera bra
45-literssäcken består av dubbla lager vattenavvisande och våtstarkt papper. Den tål blötare matavfall än de mindre påsarna som bara har ett lager papper men klarar inte av vätska så som bioplastpåsarna gör. Därför är det viktigt att se över rutiner för hantering av matavfall för att det ska vara så torrt som möjligt när det slängs i säcken.
Här har vi samlat våra bästa tips för att övergången till papperspåsar och papperssäck ska fungera smidigt.
Låt blött matavfall rinna av
Grytor, soppa och annat blött matavfall behöver rinna av innan det slängs i säcken. Enklast är att använda en hålkantin eller durkslag som placeras i en diskho. Spola gärna av matresterna.
Anders Nygård, ägare till Moskogen Hotell Restaurang och Konferens i Leksand, berättar att man till en början hade svårt att få papperssäcken att fungera i disken då matavfallet där var blött, men med hjälp av avrinningskitet löste det sig och det fungerar nu jättebra. Man har även lagt en dagstidning i botten av säcken.
Använd hink vid diskinlämningen
I matsalen vid det kommunala tillagningsköket Edshult i Leksand får barnen slänga sina matrester i en hink vid diskinlämningen när det serveras mat som är "blöt", t.ex. soppa. På så sätt kan man låta matresterna rinna av innan de slängs i papperssäcken.
Claes Greij, arbetsledare i köket, tycker att säckarna fungerar bra och man har hittat lösningar på de problem som uppstått.
Samla in matavfall i hinkar
Det är inte nödvändigt att ha en påse eller säck i varje utrymme i köket där det uppstår matavfall.
I t.ex. renseriet går det lika bra att lägga det i en hink som man sedan tömmer i en säck som finns på en annan plats i köket.
Lägg torrt matavfall i botten av säcken
Utnyttja torrt matavfall genom att lägga det i botten av säcken. T.ex. i butiker där man säljer bröd kan bake-off bröd som blivit kvar sparas för att användas till detta.
Ett annat tips är att lägga en äggkartong i botten av säcken om matavfallet är väldigt blött.
Förvara påsarna luftigt
Papperspåsarna på 9 och 22 liter måste förvaras så att luften kan cirkulera runt dem, använd avsedda hållare. På så sätt kan påsen andas och fukten i matavfallet och påsen kan avdunsta.
Ta gärna del av våra bästa tips för hur ni håller matavfallet och papperspåsarna torra.
Hur gör man i andra kommuner?
Förändringen att gå från bio-bags till papperspåsar gäller i hela Dalarna eftersom vi skickar vårt matavfall till samma behandlingsanläggningar. Det kan dock skilja sig åt mellan kommunerna när man genomfört förändringen.
Det finns dessutom gott om kommuner runt om i landet där livsmedelsverksamheter använder papperspåsar och papperssäckar för insamling av matavfall eftersom man även där rötar matavfallet till biogas och biogödsel.