- Startsida
- Avfall och återvinning
- Så här sorterar du ditt avfall
- Brunt kärl - matavfall
- Håll matavfallspåsen torr och luktfri
Håll matavfallspåsen torr och luktfri
Är din papperspåse ofta blöt och luktar illa? Har du problem med fluglarver i kärlet på somrarna eller att påsarna fryser fast på vintern? Då är du inte ensam. Men det går faktiskt att undvika allt detta. Ta fasta på våra tips här nedanför så kommer du snart att behärska konsten att slänga matavfall utan att påsen blir blöt.
Gör så här
Förvara påsen luftigt
Förvara alltid påsen i den särskilda påshållaren vi tillhandahåller. Då kan luften cirkulera runt påsen vilket gör att fukten i matavfallet kan dunsta och påsen håller sig torr.
Saknar du påshållare kan du hämta en på närmaste återvinningscentral.
- Lägg lite hushållspapper i botten av påsen och blanda vid behov ner använt hushållspapper bland matavfallet.
- Lyft upp påshållaren på diskbänken och skala frukt och grönsaker direkt ner i papperspåsen.
- Låt blött matavfall rinna av ordentligt i diskhon eller i ett durkslag innan du lägger det i påsen.
- Skölj illaluktande matavfall som t.ex. räkskal i kallt vatten eller lägg det i frysen tills det är dags för sophämtning.
- Byt påse ofta, gärna var tredje dag även om det inte är så mycket i den.
- Vid behov - använd dubbla påsar.